Hjælp:Henvisninger til andre sprog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wikipedia-logo-question.pngDenne side er en hjælpeside på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om dansk Wikipedia og eventuelt teknisk vejledning. Se oversigten over alle hjælpesider under Hjælp.

Henvisninger til andre sprog er henvisninger fra en side i en Wikipedia på et sprog til tilsvarende sider i Wikipediaer på andre sprog. I Wikipedia-jargon kaldes disse sproghenvisninger også nogle gange "interwiki-henvisninger" eller blot "iw". Alle artikler som findes på mere end ét sprog, bør have henvisninger til de andre sprog. Henvisningerne findes i et særligt afsnit på siden som for de fleste brugere er placeret i venstre margin under overskriften "Andre sprog", men placeringen afhænger af den enkeltes brugers indstillinger. Derforuden kan der laves henvisninger til artikler i andre Wikipediaer direkte i en artikels tekst, men det bruges kun sjældent.

Listen med sproghenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Listen med henvisninger til tilsvarende artikler på andre sprog kan komme fra to forskellige kilder. Dels inderholder projektet Wikidata en database over hvilke artikler på forskellige Wikipediaer som er om samme emne, og som derfor alle skal henvise til hinanden. Og dels kan hver enkelt artikel have lokale henvisninger til andre sprog. Hvis en artikel har en lokal henvisning til et andet sprog, vil denne henvisning overtrumfe hvad der står i Wikidata.

Sproghenvisninger fra Wikidata[redigér | rediger kildetekst]

Hvis en artikel allerede har henvisninger til andre sprog som er lavet på baggrund af oplysninger fra Wikidata, vil der nederst i listen med henvisninger være en særligt markeret henvisning til Wikidata med teksten "Rediger links". Den kan man bruge til at komme til Wikidatas registering af Wikipedia-artikler om det aktuelle emne, og tilføje, slette eller ændre henvisninger. Tilføj kun en artikel i Wikipedia på et fremmed sprog til et Wikidata-emne, hvis du er helt sikker på at artiklen er om det helt samme emne. Tilføj den ikke, hvis artiklen på fremmede sprog for eksempel dækker et lidt bredere eller smallere emne, eller et emne som på anden måde ikke er helt sammenfaldende.

Hvis en artikel endnu ikke har nogen henvisninger til andre sprog, selvom der findes Wikipedia-artikler på andre sprog om det samme emne, skal man først undersøge om emnet er oprettet i Wikidata. Det letteste er hvis der er henvisninger til Wikidata-emnet fra Wikipedia-artikler om emnet. I så fald kan man følge en sådan henvisning til emnet i Wikidata, og tilføje den danske artikel til det. Ellers må man søge efter emnet på Wikidata, og evt. selv oprette det hvis søgningen ikke giver resultat.

Wikidata er ikke svær at bruge. De nærmere detaljer om hvordan man søger, opretter og redigerer emner på Wikidata kan ses i Brugsvejledningen på Wikidata. Vær opmærksom på at det i skrivende stund kun er de mest basale vejledninger på Wikidata som er oversat til dansk. Mange vil ikke få brug for mere, men alle er meget velkomne til at hjælpe med at oversætte de mere avancerede ting - Wikidata er selvfølgelig en wiki, også på det punkt.

Lokalt indsatte henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

De fleste lokale henvisninger til andre sprog direkte i en Wikipedia-artikel stammer fra tiden før Wikidata blev lavet. De er besværlige at vedligeholde fordi man selv skal opdage hvis en artikel i anden Wikipedia som der henvises til med en lokal henvisning, ændrer navn eller bliver slettet. De gamle henvisninger er (pr. april 2013) ved at blive flyttet til Wikidata af botter.

De lokale henvisninger er stadig relevante i visse tilfælde. De kan for eksempel bruges hvis man vil henvise til et bestemt afsnit i en samlet artikel om flere forskellige beslægtede emner, som her har selvstændige artikler. Wikidatahenvisninger kan kun være til hele artikler.

Hvis en bruger ønsker at have henvisninger mellem sine brugersider på forskellige Wikipediaer, er det også nødvendigt at bruge lokalt indsatte henvisninger fordi brugersider ikke regnes som notable emner på Wikidata.

Lokale henvisninger til andre sprog har formen:

[[sprogkode:Titel]]

hvor sprogkoden er 2-bogstavkoden for sproget i ISO 639-1. Engelsk er "en", tysk er "de" (for Deutsch), norsk er "no", svensk er "sv" osv. Enkelte Wikipediaer har dog koder med 3 eller flere bogstaver. Der er en liste med alle Wikipediaer og deres koder på Meta.

Bemærk at lokale henvisninger til andre sprog, uanset placeringen af henvisningen, ikke vises i den normale artikeltekst, men kun i det specielle felt til disse henvisninger. Henvisningerne kunne derfor i princippet anbringes hvor som helst i en artikel Men konventionen for den danske Wikipedia siger at de skal placeres nederst i artikelteksten, så de ikke generer nybegyndere og andre skribenter alt for meget når man redigerer i resten af artiklen. Ved at placere koderne nederst, får de heller ikke en så fremtrædende placering i søgemaskiner som for eksempel Google.

En Wikipedia kan ikke henvise til sig selv med en sprogkode. Således vil henvisninger med "[[da:Titel]]" ikke fungere her i den danske Wikipedia.

Sproghenvisninger som vises inde i artikelteksten[redigér | rediger kildetekst]

Man kan godt lave henvisninger til artikler i Wikipediaer på andre sprog som er indeholdt i den løbende tekst på samme måde som normale wiki-henvisninger til andre artikler. Men det undgås normalt fordi det regnes for forvirrende for læserne hvis en henvisning uventet fører dem væk fra den Wikipedia som de aktuelt læser i. Derfor skal sådanne henvisninger kun laves undtagelsesvist hvis der er en særlig grund til det, og med en passende advarsel til læserne.

De har samme form som almindelige sproghenvisninger, bortset fra de starter med et kolon:

[[:sprogkode:Titel]]

Man kan også - ligesom ved almindelig henvisninger - udstyre dem med et alternativt navn:

[[:sprogkode:Titel|Navnet som vises]]

Sproghenvisninger på diskussionssider vises altid i selve sideteksten selvom man ikke begynder med et indledende kolon.

Henvisninger til sider som ikke er artikler[redigér | rediger kildetekst]

Ved henvisninger til sider som ikke er artikler, skal sidens navnerum medtages i henvisningen ligesom ved almindelige wikihenvisninger. Man kan både bruge navnerummets lokale navn i den Wikipedia man henviser til, og det engelske navn for navnerummet. Således kan for eksempel en henvisning til en brugerside i tyske Wikipedia se sådan her ud:

[[:de:User:EnTyskBruger]] eller
[[:de:Benutzer:EnTyskBruger]]

Eller til den svenske kategori for Århus:

[[:sv:Category:Århus]] eller
[[:sv:Kategori:Århus]]

Når man ikke skal lave sproghenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Selv om henvisninger til andre sprog er en fordel i mange sammenhænge, er der nogle tilfælde, hvor det ikke skal benyttes:

  • Hvis en artikel er en oversættelse fra et andet sprog, skal originalen ikke angives i afsnittet Kilder. Skriv i stedet i beskrivelsesfeltet, når du opretter artiklen, hvilket sprog der oversattes fra og evt. den specifikke version af originalartiklen.
  • Selv om en artikel på et andet sprog er særlig god, skal den ikke nævnes i afsnittet Eksterne henvisninger. For dels henvises der jo netop allerede til den i søjlen til venstre. Og dels vil en lille figur ved det pågældende sprog angive, hvis brugerne på det pågældende sprog selv synes at artiklen vitterligt er særlig god eller fremragende. Og hvis de modsat slet ikke gør, kan artiklen risikere at blive barberet ned, hvorefter en fremhævning efterfølgende ingen mening vil give.
  • Dansk er ikke noget stort sprog, hvorfor dansk Wikipedia godt kan halte lidt med at få dækket nogle områder. Men lad være med at udfylde hullerne ved at oprette artikler alene med det formål at henvise til andre sprog. For dels må læserne med rette kunne forvente at finde artikler på dansk på dansk Wikipedia - ellers kunne de jo lige så godt gå til de andre sprog med det samme. Og dels har f.eks. engelsk Wikipedia ca. 25 gange så mange artikler som dansk, hvorfor dansk Wikipedia potentielt kunne ende med at bestå af 96 % henvisninger. Noget der næppe vil være til gavn for ret mange.