Hjælp:Søgning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hjælp:ForsideHjælp:Forside
Hjælp:Forside
Hjælp:Forside
Søgning på Wikipedia

Søgning i Wikipedias artikler kan foretages efter to forskellige principper:

  • Opslag af en artikel med en bestemt titel
  • Søgning efter artikler der nævner bestemte ord

Det er muligt at anvende søgefeltet der befinder sig på alle Wikipedias sider (som regel øverst til højre, i nogle skins også i siden til venstre) eller man kan anvende søgesiden. I den førstnævnte fører en søgning enten direkte til en artikel (hvis dennes titel nøjagtigt passer med søgeordet) eller til en liste over søgeresultater (artikler vises først), der matcher søgeordet.

Søgesiden med den udvidede søgeformular

Artikelopslag[redigér | rediger kildetekst]

Som regel vil et tryk på retur-tasten på tastaturet, mens søgeboksen er aktiv, resultere i et artikelopslag.

Ved et artikelopslag leder Wikipedia efter en artikel hvis titel matcher det indtastede søgeord eksakt. Hvis denne artikel ikke findes i databasen, forsøger Wikipedia at hente en eventuel artikel, der meget ligner i stavemåden. Findes en sådan artikel heller ikke, foretages en fuldtekstsøgning med det angivne søgeord og søgeresultatet vises.

Andre søgemuligheder[redigér | rediger kildetekst]

Man kan søge i wikier på andre sprogversioner ved at indlede søgningen med sprogkoden samt kolon, for eksempel en:Bornholm.

Det er også muligt at bruge søgefunktionen til at oprette nye artikler. Dette er særlig praktisk for titler som indeholder bogstaver som Æ, Ø og Å. Skriv titlen på artiklen du ønsker og følg linket på den side der kommer frem.

Fuldtekstsøgning[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Hjælp:Avanceret søgning

Man kan foretage en fuldtekstsøgning ved at skrive en tilde (~) foran søgeordet eller ved at klikke på forstørrelsesglasset til højre for søgefeltet, hvorefter man kommer til en side med en større søgeformular: søgesiden.

En fuldtekstsøgning vil søge efter artikler der indeholder det eller de angivne søgeord i enten titel eller tekst. Søgningen er underlagt nedenstående regler og begrænsninger.

Alle søgeord skal forekomme[redigér | rediger kildetekst]

Med mindre andet angives, vil kun sider der indeholder alle ordene blive fundet, se dog afsnittet Logisk operator og udelukkelse.

Hvis du ikke får nogen resultater, så prøv at udelade nogle ord, eller check om du har stavet alle ord rigtigt. Hvis du søger efter "hest", så vil du også få alle artikler der indeholder "heste", "hesten", "hestens" og så videre.

Ingen skelnen mellem store og små bogstaver[redigér | rediger kildetekst]

Søgning efter "fortran", "Fortran" og "FORTRAN" returnerer alle det samme resultat.

Kun artikler returneres[redigér | rediger kildetekst]

Søgningen sker kun i artikelnavnerummet, det vil sige i sider uden disse præfikserne "Wikipedia:", "Diskussion:" eller "Bruger:" med flere. I artikelnavnerummet findes kun encyklopædiske sider.

For at søge i de andre navnerum, kan man sætte kryds i de tilsvarende felter i boksen "Søg i" under søgefeltet og gentage søgningen.

Logisk operator og udelukkelse[redigér | rediger kildetekst]

Du kan søge ved at bruge de logiske operatorer "AND" og "OR". Desuden kan man udelukke sider med bestemte ord ved hjælp af en foranstillet bindestreg (-). Indeholder søgestrengen flere ord uden logiske operatorer, anvendes "AND" som standard.

For eksempel vil "indianer -amerikaner" returnere alle sider der indeholder ordet "indianer" og samtidig ikke indeholder "amerikaner". Søgningen "(Adolph OR Adolf) AND Hitler" vil returnere alle de sider der indeholder "Hitler" og enten "Adolf" eller "Adolph".

Brug af wildcards[redigér | rediger kildetekst]

Man kan bruge de to wildcards (også kaldet jokertegn) spørgsmålstegn med foranstillet omvendt skråstreg \? (for et tegn) og asterisk * (for flere tegn), for at kunne matche vilkårlige tegn.

Google-søgning på Wikipedia[redigér | rediger kildetekst]

Ved at følge linket herunder, kan du bruge søgemaskinen Google til at søge på Wikipedia. Googles index kan være en smule gammelt.

Brug Google til at søge på Wikipedia

Udvidede søgemuligheder[redigér | rediger kildetekst]

Under søgefeltet på søgesiden har man som standard mulighed for at åbne en ekstra søgeformular med flere søgefelter. Denne mulighed kan eventuelt slås fra under Indstillinger.

Formularen udvider muligheden for at søge med avancerede søgefiltre og andre måder at angive de ønskede navnerum.

Søgefeltet kan stadig benyttes som normalt. For eksempel kan man stadig angive specielle søgefiltre i søgefeltet, se Hjælp:Avanceret søgning.

Hvis man klikker ud for teksten "Avancerede parametre", kan man kombinere forskellige søgefelter med hver deres specifikke betydning.


Forklaringer fremkommer ved klik på det runde ikon ud for hvert felt.


I nogle felter kan man kun indtaste et enkelt søgeord, mens man i andre kan indtaste flere.


Hvis man vælger en af filtyperne billede eller video, fremkommer en undermenu. Her kan man angive filens højde og bredde.

Klikker man igen øverst i formularen ud for "Avancerede parametre" vil den lukkes, og man vil se de ord man har indtastet. Ved at klikke på X'et ved et søgeord, kan det fjernes fra listen.

I feltet med overskriften "Søg i" kan man vælge, hvor man vil søge. Man kan enten vælge en af de forvalgte muligheder (fx "Generel hjælp", hvor der søges i de to navnerum "Hjælp:" og "Wikipedia:"), indtaste det ønskede navnerum eller vælge fra rullemenuen. Man kan gemme sit valg ved at aktivere "Husk valg i fremtidige søgninger".

Hvis man vælger "Alle" søges i alle navnerum. Herefter kan man eventuelt fravælge dem man ikke ønsker ved at klikke på det tilhørende X eller ved at fravælge dem i rullemenuen.

Klik til sidst på den blå søgeknap eller tryk på retur-tasten, for at starte søgningen.