Hjælp:Tilbagerulning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Walnut.svg Denne side i en nøddeskal
Tilbagerulning må kun bruges for at fjerne hærværk og vandalisme.
Genvej:
WP:TR

På Wikipedia findes to muligheder for at gendanne en tidligere version af en side: fjern redigering og rul tilbage.

Tilbagerulning (engelsk: rollback) er en funktion, som både administratorer og patruljanter har. Funktionen indebærer, at man kan fjerne alle ændringer fra en given bruger, forudsat at det er de seneste ændringer, og gendanne siden til seneste version, som ikke er gemt af den pågældende bruger ved at klikke på [tilbagefør X redigeringer].

Funktionen[redigér | redigér wikikode]

Tilbagerulning på dansk Wikipedia.

Når en administrator eller patruljant opdager hærværk eller vandalisme, kan denne klikke på [tilbagefør X redigeringer]-knappen enten i sidens historik, på Speciel:Seneste ændringer eller på Speciel:Bidrag og fjerne alle ændringer fra en given bruger. Når der trykkes [tilbagefør X redigeringer], gemmes en kopi af seneste version, som ikke er redigeret af den pågældende bruger, som ny seneste version.

Bemærk venligst, at brug af tilbagerulningsfunktionen automatisk mærkes som mindre ændringer og har en fast tekst (pt. Gendannelse til seneste version ved $1, fjerner ændringer fra $2 (diskussion | bidrag)), og dermed ikke giver mulighed for at angive, hvad der var galt med de tilbagerullede ændringer.

Vær opmærksom på, at nogle gange er flere vandaler i gang med en artikel på samme tid, her er det nødvendigt med en manuel gendannelse hvis de kommer fra forskellige IP-adresser.

Hvornår må tilbagerulning ikke bruges?[redigér | redigér wikikode]

  • Tilbagerulning må aldrig bruges for at fjerne en ændring som er under diskussion. Klik i stedet på [fjern redigering]-knappen og skriv en kommentar i beskrivelsesfeltet og på diskussionssiden.
  • Hvis man er i tvivl om hvorvidt redigeringen er hærværk eller ej må tilbagerulning ikke bruges. Klik i stedet på [fjern redigering]-knappen og skriv en kommentar i beskrivelsesfeltet.

Se også[redigér | redigér wikikode]