Hjælp:Tilbagerulning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne side i en nøddeskal
Tilbagerulning bør kun bruges til at fjerne hærværk.
Genvej:
WP:TR

På Wikipedia findes to funktioner til at gendanne en tidligere version af en side: fjern redigering og tilbagerulning.

Tilbagerulning (engelsk: rollback) er en funktion, som er tilgængelig for administratorer og patruljanter. Funktionen kan kun bruges på den seneste version af en side og bevirker, at den seneste redigering samt fortløbende redigeringer af samme bruger fjernes. Dvs. at siden gendannes til den seneste version, som ikke er gemt af den pågældende bruger. Tilbagerulning sletter ikke de tilbagerullede versioner fra historikken, men opretter en ny version med samme indhold som den gendannede version. Desuden markeres de tilbagerullede redigeringer som patruljerede, hvis de ikke allerede er det. En tilbagerulning markeres automatisk som en mindre ændring og får en automatisk genereret redigeringsopsummering baseret på følgende skabelon: Gendannelse til seneste version ved $1, fjerner ændringer fra $2 (diskussion | bidrag). Tilbagerulningens redigeringsopsummering kan ikke ændres.

Funktionen fjern redigering er tilgængelig for alle brugere og kan kun fjerne en enkelt redigering ad gangen. Fjern redigering genererer automatisk en redigeringsopsummering baseret på skabelonen Fjerner version $1 af $2 (diskussion), men det er muligt at ændre den, før man gemmer, hvilket gøres som ved normale redigeringer. Ofte beholdes den automatiske del af opsummeringen efterfulgt af en begrundelse for fjernelsen. Således er det tydeligt, at redigeringen fjerner en anden redigering, samtidig med at begrundelsen fremgår af redigeringsopsummeringen.

 • Tilbagerulning må aldrig bruges til at fjerne ændringer, som er under diskussion. Benyt i stedet fjern redigering og skriv en kommentar i redigeringsopsummeringen og evt. på diskussionssiden.
 • Tilbagerulning bør som regel kun bruges til fjernelse af åbenlyst hærværk, fordi man ikke kan angive en meningsfuld redigeringsopsummering.
 • Det er tilladt at bruge tilbagerulning til at fjerne egne redigeringer.
 • Det er acceptabelt at bruge tilbagerulning i andre særlige tilfælde, hvis det letter arbejdet, men det kræver, at der er konsensus om det, og berørte brugere bør informeres så vidt muligt.
 • I tvivlstilfælde bør man altid bruge fjern redigering og forklare fjernelsen i redigeringsopsummeringen.

Brugsvejledning[redigér | rediger kildetekst]

En forskelsvisning med et tilbagerulningslink

Tilbagerulning kan findes i forskelsvisninger, i sidehistorikker, på Speciel:Seneste ændringer og på Speciel:Bidrag. Tilbagerulning kan kun bruges på en sides seneste redigering. Funktionen bruges ved at trykke på et link, som vises forskelligt på de forskellige slags sider.

Når man trykker på linket vil tilbagerulningen straks blive udført. Dette fører nogen gange til utilsigtede tilbagerulninger; i sådanne tilfælde, fjern eller tilbagerul din tilbagerulning.

Nogen gange er flere vandaler i gang med en artikel på samme tid. Her bliver man nødt til at gendanne manuelt for at fjerne alle hærværksredigeringerne. Det gøres således:

 1. Gå ind på artiklens historikside.
 2. Find den seneste gode version – altså før hærværket.
 3. Klik på datoen for denne version.
 4. Tryk Redigér i menubjælken (mellem Læs og Se historik).
 5. Du vil se en almindelig redigeringsside, hvor indholdet er fra den version, du valgte. Der vil være en advarsel i toppen om, at du redigerer en gammel version.
 6. Skriv en redigeringsopsummering (f.eks. Gendanner efter hærværk) og gem siden.

For at undgå at rulle en redigering tilbage ved et uheld, kan du få systemet til at bede dig om en bekræftelse ved at aktivere "Bed om bekræftelse når der bliver klikket på et tilbagerulningslink" på Indstillinger → Udseende. Du kan også indsætte følgende i Speciel:Mypage/common.css, for kun at få vist tilbagerulningslinket, når du kigger på en forskelsvisning. Det skjules således i historikker, på Seneste ændringer og på overvågningslisten.

Kode til skjulning af tilbagerulningslink andre steder end i forskelsvisninger
/* Skjul rollback andre steder end i forskelsvisninger */
.mw-rollback-link {
  display: none;
}
 
.diff-ntitle .mw-rollback-link {
  display: inline;
}

Test af tilbagerulningsværktøjet[redigér | rediger kildetekst]

Hvis du har fået tildelt tilbagerulningsværktøjet og gerne ville teste hvordan det virker, kan du gøre det på følgende side: Hjælp:Tilbagerulning/Sandkasse. Brug venligst ikke en anden brugers (seriøse) redigeringer til dette.