Hjertestarter (medicinsk udstyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Hjertestarter. (Se også artikler, som begynder med Hjertestarter)
Denne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
AED
Automatisk Ekstern Defibrillator
Hjertestarter med børnefunktion kan spare tid og genoplive både børn og voksne med samme elektroder

En AED-hjertestarter (Automatisk Ekstern Defibrillator) er et apparat beregnet til brug af lægfolk for at bringe et standset hjerte til at fungere igen ved at påvirke det med elektriske stød, defibrillering der skal fjerne den hjerteflimmer (fibrillering) som forårsagede hjertestoppet. Stødet overføres til hjertet gennem to elektroder der placeres på den nøgne hud. Elektroderne hæfter ved hjælp af en klæbende gel der også er elektrisk ledende.

Der er placeret sådanne apparater på forskellige steder hvor mennesker færdes. De er markeret med skilte eller symboler, så det skulle være let at få øje på en hjertestarter.

Hvem kan bruge en hjertestarter?[redigér | rediger kildetekst]

Hjertestarterene i Danmark kan og må anvendes af alle. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager et førstehjælpskursus der inkluderer brugen af hjertestarter, hvis du har adgang til en hjertestarter.

Hvordan finder jeg en hjertestarter?[redigér | rediger kildetekst]

Ved akut brug for en hjertestarter, ring 1 1 2, herfra kan de guide til hvor den nærmeste registrerede hjertestarter befinder sig. I forbindelse med mistanke om hjertestop, vil det også være alarmcentralen (1 1 2) der aktiverer eventuelle hjerteløbere, som kan hjælpe med at bringe en hjertestarter frem, og hjælpe med at yde genoplivning.

Har du ikke et akut behov for en hjertestarter, kan du orientere dig om registrerede hjertestartere på www.hjertestarter.dk - det er samme database 1 1 2 og hjerteløber app'en benytter, så anskaffer du dig en hjertestarter, anbefales det også at registrere den her.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


LægevidenskabSpire
Denne artikel om lægevidenskab er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.