Hol

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hol
Våben Kort
Hols kommunevåben Hols beliggenhed
Fakta om Hol
Kommunenummer: 3044
Fylke: Viken
Kommunesæde: Hol
Areal: 1.868 km²
Indbyggere: 4.504 (1. januar 2022)
Politik
Borgmester: Petter Rukke (fra 2015) Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Hol.kommune.no
Commons-logo.svg Hol på Commons

Hol er en kommune i Viken fylke i Norge. Den grænser i nord til Lærdal, i nord og øst til Ål, i syd til Nore og Uvdal, og i vest til Eidfjord, Ulvik og Aurland.

Areal og befolkning[redigér | rediger kildetekst]

De fleste af indbyggerne bor i landsbyerne Hol, Hovet, Geilo, Ustaoset og Haugastøl.

Hol er en typisk fjeldkommune hvor 91 % af arealet ligger over 900 moh. Folarskardnuten (1.933 moh.) der er det højeste punkt i kommunen, er end del af bjergryggen Hallingskarvet.[1]

Rigsvej 40 kommer fra syd; I den sydlige ende af kommunen ligger bygden Dagali, som har Buskeruds eneste flyveplads, Dagali lufthavn. Videre op gennem Skurdalen og Kikut og ender i Geilo, som er den mest kendte by og et af Norges mest populære vintersportssteder. Rigsvej 7 går videre vestover i kommunen, fordi andre kendte steder som Ustaoset og Haugastøl før den fortsætter over Hardangervidda ned mod Vestlandet.

Østover fra Geilo, går Rigsvej 7 gennem Kvisla, før den når vejknudepunktet Hagafoss. Fra Hagafoss går Rigsvej 50 vestover og passerer kommunecenteret Hol, videre forbi Hovet før den kommer til Sudndalen og Strandavatn.

Fra Hagafoss fortsætter vejen også østover ned Mogrenda, før man kommer til Kleivi, som er på grænsen til Ål. I Kleivi ligger også kommunens eneste erhvervspark.

Seværdigheder[redigér | rediger kildetekst]

Personer fra Hol[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 60°36′54″N 8°18′08″Ø / 60.61500°N 8.30222°Ø / 60.61500; 8.30222