Eidfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eidfjord
Våben Kort
Eidfjords kommunevåben Eidfjords beliggenhed
Fakta om Eidfjord
Kommunenummer: 1232
Fylke: Vestland
Kommunesæde: Eidfjord
Areal: 1501 km²
Indbyggere: 906 (1. januar 2020)
Politik
Borgmester: Anders Vatle (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Nynorsk
Websted: www.Eidfjord.kommune.no
Commons-logo.svg Eidfjord på Commons
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Eidfjorden.

Eidfjord er en kommune i den østlige del af Vestland fylke i Norge Den grænser i nord til Ulvik, i øst til Hol og Nore og Uvdal, og i syd og vest til Ullensvang. Kommunens administration ligger i byen Eidfjord ved bunden af Eidfjorden, der er den inderste sydøstlige del af Hardangerfjorden.


Geografi[redigér | redigér wikikode]

Kjeåsen i Eidfjord. Simadalsfjorden, ligger nedenfor

Eidfjord har to byer, Eidfjord og Øvre Eidfjord. Eidfjord er kommunecenteret som ligger ved Eidfjorden. Her ligger en kommunehuset, forskellige servicefunktioner og en dybvandskaj som bliver brugt i cruisetrafikken. Eidfjord har seværdigheder som Sima kraftværk, Norges næststørste vandkraftværk, Vøringsfossen med et frit fald på 182 m, gården Kjeåsen, 600 moh., som tidligere var Norges mest isolerede gård og store dele af Europas største høyfjeldsplateau, Hardangervidda. I Øvre Eidfjord er Hardangervidda Natursenter, nationalparkcenter for Hardangervidda nationalpark. Størstedelen af Hardangerjøkulen ligger i Eidfjord kommune, i grænseområdet mod Ulvik.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Gjennom kommunen går riksvei 7 over Hardangerbroen, som fra åbningen 17. august 2013 erstattede færgeforbindelsen Bruravik-Brimnes. Færgeforbindelsen som var betjent af selskabet Tide med færgen MF «Melderskin» havde op til tre afgange i timen, og overfarten tog 10 minutter. Riksvei 13 går også gennem kommunen. Dele af riksvei 7 er national turistvei. På riksvei 7 ligger vejstrækningen Måbødalen, hvor en busulykke, Måbødalulykken fandt sted i 1988; 16 personer fra Sverige omkom i ulykken.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 60°27′25″N 7°04′36″Ø / 60.45694°N 7.07667°Ø / 60.45694; 7.07667