Holandsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Koordinater: 66°42′15.674″N 13°35′11.958″Ø / 66.70435389°N 13.58665500°Ø / 66.70435389; 13.58665500

Kortskitse med konturer fkordens bredder og Svartisen
Holand i Holandsfjorden
Foto: Bjørn Heidenstrøm

Holandsfjorden er en norsk fjord i den sydlige del af Meløy kommune i Nordland fylke i Norge. Den er ca. 25 km lang fra Forøy til Kilvik. Største dybde er ukendt, men som flere andre norske fjorde formentlig nogle hundrede meter. Fjorden er i dag mest kendt som adkomstrute til Engenbreen, en gletcherarm af Svartisen. Engenbreen besøges af turister hele året. I dag har fjorden, ud over turisme, kun begrænset kommunikationsmæssig betydning, mens den tidligere var en vigtig færdelsåre mellom et utal småbebyggelser og minesamfundet Rendalsvik langs fjorden. Den ydre del af Holandsfjorden kaldes Arhaugfjord og munder ud i Skardsfjord, mens den indre del kaldes Nordfjord. Nordfjordens bund ligger i Kilvik hvor Svartisen kraftverk ligger og Svartistunnelen fra Fykan munder ud. Nordfjord bliver normalt delvis islagt i perioder hver vinter. På grund af ekstra tilførsel af ferskvand fra kraftværket har isdækket øget efter at produktionen ved kraftværket startede i 1993, og en sjælden gang bliver hele Holandsfjord islagt.

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

  • Fylkesvei 17, kystriksveien, følger nordsiden af fjorden fra Kilvik til Forøy (Æsøy) og krydser Arhaugfjorden med færgeforbindelsen mellem Ågskaret og Æsøy.
  • Daglig bådrute krydser fjorden mellem Holand og Engen (Svartisen).
  • Hurtigruten, på strækningen NesnaØrnesBodø, tilbyder daglig udflugt med båd fra Skardsfjorden til Engen, og tur til brækanten og bus langs riksvei 17 fra Holand til Bodø.
  • Uregelmæssige besøg af store og små turistskibe ind i Holandsfjord til Engen.