Hospental Wohnturm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hospental Wohnturm

Hospental Wohnturm (Hospental Beboelsestårn) eller Turm der Herren von Hospental (Herrerne af Hospentals Tårn) er et tårn i dalen Urserental i kommunen Hospental i Kanton Uri i det centrale Schweiz.

Hvornår beboelsestårnet er opført vides ikke med sikkerhed, men en datering af træværket, der stadig findes i den øverste del af bygningsværket, angiver 1226 som værende året for opførsel af tårnet. Bygherrer anses at være Hospentals herskab, som dog først står opført som tårnets ejere i en bekendtgørelse fra 1285. Hospental herskab var på dette tidspunkt landamtmænd (tysk: Landammänner), det højeste myndighedsembede i schweiziske kantoner.[1] I 1382 opnåede Urserental-dalen rigsfrihed (tysk: Reichsfreiheit), hvilket betød at indbyggerne ikke længere var underlagt herskabet, og i 1425 solgtes tårnet for prisen af en okse til den lokale Konrad von Moos. Hospental Wohnturm har ikke været beboet siden engang i begyndelsen af det 15. århundrede.

Tårnet kaldes undertiden også for Ochsenturm (oksetårnet) eller Langobardenturm (Langobardertårnet); dateringen af tårnet placerer dog dets opførelse nogle hundrede år efter Langobarderne, hvorfor denne betegnelse regnes for at være forkert.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Ammann Coat of Arms and History" (engelsk). houseofnames.com. Hentet 20. december 2011. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Bygning eller seværdighedStub
Denne artikel om et bestemt bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
SchweizStub
Denne artikel relateret til Schweiz er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump

Koordinater: 46°37′7.32″N 8°34′0.44″Ø / 46.6187000°N 8.5667889°Ø / 46.6187000; 8.5667889