Huftarøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Huftarøy

Huftarøy er største ø i økommunen Austevoll kommune i Hordaland fylke i Norge.

Øen er ca. 15 km fra nord til syd, og ca. 6 km fra øst til vest, og har et areal på 50,4 km². Den ligger mellom Møkstrafjorden i vest, Bjørnafjorden i øst, Langenuen og Selbjørnsfjorden i syd og Krossfjorden i nord.

På det nordlige Huftarøy ligger kommunens hovedby Storebø, med omtrent 1.200 indbyggere. Bygderne Kolbeinsvik og Vik ligger også på Huftarøy.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Det går færge fra Hufthamar på den nordlige del af Huftarøy til Krokeide i Fana, der er en bydel i Bergen kommune, og til Hundvåkøy; Denne færgeforbindelse trafikeres af to færger. Ved Hufthamar lægger også HSDs hurtigbåde og Flaggruten til. Sydøst på Huftarøy, i Husavik, går der færge til Sandvikvåg i Fitjar kommune på øen Stord.

På sydspidsen af Huftarøy binder Selbjørnsbroen øen sammen med Selbjørn, som er den næst største ø i Austevoll kommune. I efteråret 2005 blev broprojektet Austevollsbroerne igangsat, og 17. november 2007 var de to broer som forbinder Huftarøy med Hundvåkøy færdigbygget, og blev indviet. Koordinater: 60°03′N 5°16′Ø / 60.050°N 5.267°Ø / 60.050; 5.267