Hundeslæde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En hundeslæde med mennesker på
Skilt i Ilulisat

En hundeslæde er en slæde trukket af en eller flere slædehunde og bruges til at rejse gennem sne- og isområder. Oprindeligt  et transpormiddel i arktiske egne,Grønland, Alaska, Canada og Sibirien. I dag også som hobby/fritidsaktivitet i mange lande med passende klima, Norge, Sverige, Finland, Østrig, Schweiz, USA mv. Der bruges flere forskellige typer slæder

 Der er 3 hovedtyper .Den grønlandske slæde anvendes på overflader med mest is og kun lidt sne. Mederne er smalle. Hundene er spændt for i vifteform, hver hund har sin egen line forbundet til slæden. Toboggaen bruges i terræn med høj sne, oprindeligt i Canadas skovområder. Den er smal og består af en slags kæmpe ski. Hundene er forspændt  

enkeltvis på  en lang række. Traditionelt var der ofte en ”forløber”,  en person på snesko der trampede sneen for hundene.

”Nome”- slæden , også kaldet ”Nansen”-slæden  er en slags mellemting af de to ovennævnte med middelbrede meder og velegnet til  terræn med både is og sne. Hundene løber i par på en lang linje, evt. med en førerhund alene  i spidsen.

Nomeslæden og toboggaen køres  med  en førerhund. På Grønland køres normalt ikke med førerhund.. Ofte forveksles førerhunden med  den såkaldte ”bas ” , som er hundespandets  dominerende individ og øverst i hakkeordenen, men som ingen funktion har  i  forbindelse med selve kørslen.

Slædehunde har historiske været af ret blandet herkomst racemæssigt. Oftest nævnes 3  racer: Grønlandsk slædehund, Siberian Husky og  Alaskan Malamute. I væddeløbs sammenhæng ser man i dag andre racer, bl.a. jagthunderacer.

En slædehund kan som general rettesnor trække sin egen vægt dvs. omkring 30 - 40.kg.Og kan tilbagelægge omkring 60 km om dagen i gennemsnitlig dagsmarch. Hundeslæden styres med kommandoråb og pisk.

Grønlandsk: Stop: ”Uniit”, højre/ venstre:  ”juv” / ” ili”

Engelsk: Stop: Whoa; højre/ venstre:  ” gee”/ ” haw”

Gtk-new.svgDenne artikel er for kort
Dette opslag er for kort og indeholder for lidt formatering. Det bør snarest muligt udvides til en artikel eller indskrives i en eksisterende artikel.
Husk at fjerne skabelonen hvis opslaget udvides.