Husleje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En flyttedagsscene af Wilhelm Marstrand fra 1831. En husvært sætter en familie ud.

Husleje er en månedlig betaling til en ejer som betaling for lejelejlighed, leje af værelse, leje af villa eller lign. Huslejen kan være med eller uden betaling for vand, el og varme.

Størrelsen af huslejen kan variere meget. Væsentlige faktorer er størrelse af bolig, stand og type af lejemål. Samtidig kan det have betydning hvor lejemålet er beliggende, samt hvad der hører med til lejemålet (det kan være altan, kælderrum, m.m.).

For lejemål, der benyttes til bolig, fastsættes lejens størrelse efter en række forskellige metoder: For lejemål der er opført efter 31.12.1991 er der fri leje, dvs. ingen huslejeregulering. Det forudsætter dog, at det er beskrevet i lejekontrakten for lejemålet, at lejemålet er undtaget fra reglerne om huslejeregulering idet lejemålet er nyopført.

For de fleste ejendomme vil det være reglerne om omkostningsbestemt husleje og det lejedes værdi som er afgørende for huslejens størrelse. Det er vanskeligt som privat person, der ønsker at udleje, at finde ud hvad dette betyder for størrelsen på den husleje man må tage. Udlejere anbefales at søge hjælp hertil.

Der findes undtagelser fra omkostningsbestemt leje, hvis udlejer f.eks. har foretaget større istandsættelse eller renovering af ejendommen, hvormed der kan udlejes efter boligreguleringslovens §5 stk. 2, som tillader en lidt højere leje, end ved almindelig omkostningsbestemt leje.

Pr. 01.04.2013 kan udlejere spørge huslejenævnet forud for en udlejning, hvilken husleje de må tage. Det koster dog over 3.500 kr.

Almennyttige boliger fastsætter leje ud fra andre regelsæt end hvis der er tale om en privat ejet bolig som udlejes.

ØkonomiStub
Denne artikel om økonomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.