Ian Richardson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ian Richardson (7. april 19349. februar 2007) var en skotsk skuespiller, der var kendt som en stor teaterskuespiller og i bredere kredse fra talrige tv- og filmroller.

Ian Richardson blev født i Edinburgh og blev uddannet skuespiller ved College of Dramatic Arts i Glasgow. I 1960 var han med til at starte Royal Shakespeare Company, som han var medlem af i femten år. Ved siden af dette fik han efterhånden en lang række roller i tv-sammenhæng startende med Som man behager i 1963.

Hans internationale gennembrud kom med rollen som dobbeltagent i filmatiseringen fra 1979 af John Le Carrés Dame, konge, es, spion og senere som den kyniske og manipulatoriske toppolitiker Francis Urquhart i House of Cards-trilogien (1990-1995). Richardson spillede desuden hovedrollen som den britiske guvernør Rex Hunt i An Ungentlemanly Act (1992), en rekonstruktion af den argentinske invasion af Falklandsøerne, samt hovedrollen i den britiske tv-serie House of Cards.

Han tildeltes i 1989 kommandørkorset af Order of the British Empire (CBE). Privat var han gift siden 1961 og havde to børn.

Ian Richardson døde uventet. Han sov ind d. 9. februar 2007.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]