Ignaz Heinrich von Wessenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ignaz Heinrich von Wessenberg ved Marie Ellenrieder 1819.

Ignaz Heinrich von Wessenberg (4. november 1774 i Dresden6. august 1860) var en tysk-national katolsk gejstlig.

von Wessenberg blev i sin ungdom påvirket af Sailer. 1800 udnævntes han til generalvikar i Konstanz, og i denne stilling reformerede han kraftig, dueliggjorde præsteskabet og fremmede evangeliets forkyndelse, ja udgav et ritualtysk.

von Wessenberg følte sig helt igennem som katolik og var en from mand, men han var imod ultramontanismen og vilde have det nationale frem. Hans ideal var en katolsk nationalkirke i Tyskland, og han arbejdede tillige ivrig for at genoplive koncilerne.

Kurien og jesuitterne var imidlertid hans bitre fjender, og 1827 måtte von Wessenberg nedlægge sit embede. Han udarbejdede og udgav efter den tid det store værk Die grossen Kirchenversammlungen des 15. und 16. Jahrhunderts (Konstanz 180) I—IV.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.