Ritual

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ridderslåningen, maleri af Edmund Leighton (1901)

Et ritual (eller en rituel handling) er en symbolsk handling der har til formål at påvirke noget, f.eks. at opnå guders velvilje eller skabe en overgang fra en tilstand til en anden. Med et ritual medfølger en forventning eller en påstand om at de pågældende ord og handlinger, er i stand til ændre noget ved ritalets objekt. Et ritual (når et specifikt rital omtales kaldes det for et rite) omfatter typisk en række handlinger, ceremonier og ord, som kan udgør en forskrift på, hvorledes det specifikke rite udføres [1].

Overgangs ritual[redigér | redigér wikikode]

Den mest almindelige ritual type er et overgangs ritual [2]. F.eks. dåb, konfirmation, bryllup og begravelse.

Overgangs ritualer kan opdeles i 3 faser:

 1. Udskilleses fasen - Ritualets objekt, skilles fra sin vante sammenhæng og markeres som noget særligt. Dette gøres typisk ved særlig klædedragt eller symboler. Denne fase kaldes også helliggørelses fasen, fordi objektet gøres klar til at den hellige del af ritualet.
 1. Grænse fasen - Det er i denne del af ritualet at selve overgangen finder sted. Ritualets objekt bliver "nulstillet", ført tilbage til en eller anden form for udgangspunkt. Denne del af et ritual er oftest også der hvor der lægges størst betydning i ritualets detaljer, og vigtigheden i at de udføres korrekt.
 1. inkorporations fasen - Ritualets objekt er nu klar til at ind gå i den nye sammenhæng, og der vendes tilbage til den normale tilstand, der trædes ud af den hellige fase.

Offer ritual[redigér | redigér wikikode]

I et offer ritual bliver ritualets objekt overdraget til en modtager, typisk et åndeligt væsen som en gud eller en afdød, som tilhører en anden verden. Offeret er en slags kommunikations middel, og har typisk form at noget der er karakteristisk for enten giver eller modtager [3].

Offer typer[redigér | redigér wikikode]

 • Takoffer - Offeret er en tak til (oftest) guder for deres velvilje eller gaver.
 • Soningsoffer - Offeret er en bod for en eller anden overtrædelse giveren har gjort.
 • Substitutionsoffer - Offeret genstand er tilbydes som erstatning for noget andet, som modtageren eller ville have bemægtiget sig
 • Konvivieoffer - Denne type offer tjener til at opretholde den gode forbindelse med modtageren
 • Komunikationsoffer - Et offer der gøres for at opnå en kontakt med modtageren, eller en forening mellem afsender og modtager.

Spådoms ritual[redigér | redigér wikikode]

Et spådoms ritual (også kaldet divination), har til opgave at opnå viden om fremtiden, eller hjælp til store beslutninger, ved at opnå viden om gudernes eller skæbnens vilje [4].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Andersen, Esben; Christensen, Lise; Følner, Hanne; Geertz, Armin; Poulsen, Allan; Simonsen, Jørgen; Sørensen, Jørgen (2010). Religion og kultur - En grundbog (3 udg.). Aarhus: Systime. s. 19. ISBN 9878761628152. 
 2. ^ Andersen, Esben; Christensen, Lise; Følner, Hanne; Geertz, Armin; Poulsen, Allan; Simonsen, Jørgen; Sørensen, Jørgen (2010). Religion og kultur - En grundbog (3 udg.). Aarhus: Systime. pp. 22-23. ISBN 9878761628152. 
 3. ^ Andersen, Esben; Christensen, Lise; Følner, Hanne; Geertz, Armin; Poulsen, Allan; Simonsen, Jørgen; Sørensen, Jørgen (2010). Religion og kultur - En grundbog (3 udg.). Aarhus: Systime. s. 24. ISBN 9878761628152. 
 4. ^ Andersen, Esben; Christensen, Lise; Følner, Hanne; Geertz, Armin; Poulsen, Allan; Simonsen, Jørgen; Sørensen, Jørgen (2010). Religion og kultur - En grundbog (3 udg.). Aarhus: Systime. s. 25. ISBN 9878761628152.