Il viaggio a Reims

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Il viaggio a Reims, ossia L'albergo del Giglio d'oro er en opera med betegnelsen dramma giocoso i én akt af Gioachino Rossini til en italiensk libretto af Luigi Balocchi, som delvist er baseret på Corinne ou l'Italie af Mme de Staël.

Rossinis sidste opera på italiensk (alle hans senere værker var på fransk) fik premiere under titlen Le voyage à Reims, ou l'Hôtel du Lys-d'Or. Den blev bestilt for at fejre kroningen af den franske kong Charles X i Reims i 1825 og har været hyldet som en af Rossinis fineste kompositioner. Operaen er krævende at opføre med dens behov for 14 solister (tre sopraner, en alt, to tenorer, fire barytoner og fire basser). Ved premieren blev den opført med datidens mest feterede sangere.

Da operaen var skrevet til en bestemt lejlighed og fortalte historien om netop en række europæiske aristokrater og officerer – og en digterinde – der var på vej for at deltage i de franske kroningsfestligheder, havde Rossini aldrig tænkt, at den skulle få et liv ud over de få forestillinger i Paris. Han genbrugte senere omtrent halvdelen af musikken i Le Comte Ory.

Ouverturen er typisk for Rossinis musik i den store stil og optræder senere som ballet i Le siège de Corinthe (1826). Den blev dog ikke blev spillet ved premieren i 1825 på Il viaggio a Reims, men den er siden blevet en fast bestanddel af det klassiske repertoire på koncertscenen. Den er hyppigt indspillet og høres ofte i dag, selvom den til tider ikke medtages i nyere indspilninger af operaen.

Opførelseshistorie[redigér | rediger kildetekst]

Il viaggio a Reims blev uropført på Théâtre Italien i Paris den 19. juni 1825 med Giuditta Pasta som Corinna. Der var kun fire oprindelige forestillinger. De forskellige dele af manuskriptet, som man antog for tabte, blev fundet og samlet igen i 1970'erne af musikforskeren Janet Johnson med hjælp fra Philip Gosset.

Den første moderne opførelse fandt herefter sted på det "Rossini Opera Festival" den 18. august 1984. Den blev dirigeret af Claudio Abbado og instrueret af Luca Ronconi. Besætningen indbefattede Francisco Araiza, Lella Cuberli, Enzo Dara, Cecilia Gasdia, Eduardo Gimenez, William Matteuzzi, Leo Nucci, Ruggero Raimondi, Samuel Ramey, Katia Ricciarelli og Lucia Valentini Terrani.

Den amerikanske premiere indtraf den 14. juni 1986 på Opera Theatre of Saint Louis på Loretto-Hilton Theater i St. Louis, Missouri og var instrueret af Colin Graham og dirigeret af Richard Buckley. Det Kongelige Teater opførte operaen i København i 2001 i en iscenesættelse af David Radok. Den 9. januar 2003 blev operaen ledet af Dario Fo og dirigeret af Pietro Rizzo i Helsinki. I november 2005 blev operaen sat op i Monte Carlo med et sangerhold, der indbefattede Juni Anderson, Raul Gimenez, Rockwell Blake og Ruggero Raimondi. Wiener Staatsoper har opført operaen som en del af sin Rossinifestival under ledelse af Claudio Abbado med Montserrat Caballé og Ruggero Raimondi. Kirov Opera har opført den på Kennedy Center i Washington, DC i januar 2007. Værket blev opført i Tel Aviv af Israel Opera i november 2007.

Roller[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Stemmetype Originalbesætning, 19. juni 1825
(Dirigent: Gioacchino Rossini)
Madame Cortese, tyrolsk værtinde på et spa-hotel Sopran Ester Mombelli
Contessa di Folleville, en moderigtig ung enke Sopran Laure Cinti-Damoreau
Corinna, berømt romersk digterinde Sopran Giuditta Pasta
Marchesa Melibea, polsk enke til en italiensk general der blev dræbt på deres bryllupsnat Mezzosopran Adelaide Schiassetti
Conte di Libenskof, russisk general der er forelsket i Marchesa Melibea Tenor Marco Bordogni
Belfiore, smuk ung fransk officer og fritidsmaler Tenor Domenico Donzelli
Lord Sidney, engelsk oberst der er hemmeligt forelsket i Corinna Bas Carlo Zucchelli
Don Alvaro, spansk admiral der er forelsket i Marchesa Melibea Bas Nicolas Levasseur
Barone di Trombonok, tysk major og musikelsker Bas Vincenzo Graziani
Don Profondo, lærd og elsker af antikviteter, ven af Corinna Bas Felice Pellegrini
Don Prudenzio,læge ved spaen Bas Luigi Profeti
Modestina, Contessa di Follevilles kammerpige Mezzosopran Marietta Dotti
Don Luigino, fætter til Contessa di Folleville Baryton Piero Scudo
Maddalena, hotelhusholderske fra Normandiet Mezzosopran Caterina Rossi
Antonio, maître d'hotel Baryton Auletta
Zefirino, kurer Tenor Giovanola
Gelsomino, kammertjener Tenor Trévaux
Delia, ung græsk pige, som gør Corinna følge på hendes rejser Sopran Maria Amigo
Fire omvandrende spillemænd, et kor af landsmænd og kvinder, gartnere, hotellets personale, dansere, tjenere

Optagelser[redigér | rediger kildetekst]

  • Videooptagelse fra Liceu i Barcelona fra 2003 under Jesús López-Cobos instrueret af Sergi Belbel. Sangerne var Elena de la Merced, Maria Bayo, Kenneth Tarver, Nicola Ulivieri m.fl. (DVD: TDK DVUSOPVAR). En DVD af Kirov Opera under Valery Gergiev på Théâtre Châtelet i Paris er også tilgængelig (Opus Arte, katalog # OA 0967 D).[1]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]