Barcelona

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Barcelona (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Barcelona)
Barcelona
BarcelonaRediger på Wikidata
Barcelonas byvåben Barcelonas byflag
Escut de Barcelona.svg Flag of Barcelona.svg
Barcelona, airport approach (27733825928).jpg
Overblik
Land: Spanien Spanien
Borgmester Ada ColauRediger på Wikidata
Region: Catalonien Catalonien
Provins: Barcelona
Comarca: Barcelonès
Postnr.: 08001–08042Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 1.620.343 (2018)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal: 101 km²
 - Befolkningstæthed: 15.995 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC+1Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.: 9 mRediger på Wikidata
Hjemmeside: www.barcelona.cat
Oversigtskort
Cataloniens beliggenhed i Spanien
Cataloniens beliggenhed i Spanien

Barcelona er hovedstad i den spanske region Catalonien i det nordøstlige Spanien ud mod Middelhavet. Byen er landets næststørste med 1.620.343(2018)[1], med forstæder 4,8 mio.(2013) indbyggere, kun overgået af hovedstaden Madrid.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Den elektroniske musikfestival Sónar, der blev grundlagt i 1994, afholdes årligt i Barcelona.

Sport[redigér | redigér wikikode]

I 1992 var Barcelona vært for Sommer-OL. Byen har to fodboldhold i den bedste spanske division La Liga, nemlig FC Barcelona og RCD Espanyol. Endvidere har byen også internationalt succesrige klubber indenfor basketball og håndbold. Navnet Barcelona kommer fra det levantin-iberiske navnet Barkeno, som er fundet i en møntindskribtion skrevet med iberisk skrift. I græske kilder er byen omtalt som Βαρκινών; og i latinske kilder som Barcino, Barcelo og Barceno. I middelalderen var byen også kendt som Barcinona, Barçalona, Barchelona og Barchenona.

Historie[redigér | redigér wikikode]

De første tegn på bosætning i området, hvor Barcelona ligger i dag, stammer fra Yngre stenalder (2000–1500 f.Kr.). De første større bosætninger var i 600–500-tallet f.Kr., sandsynligvis af den iberisk folkegruppe laietanerne. Under den anden puniske krig overtog kartagenerne byen, og den blev grundlagt på ny af Hannibals fader Hamilcar Barca. Efter byens nederlag mod romerne blev den romersk koloni Colonia Julia Augusta Paterna Faventina Barcino. Omkring 15 f.Kr. blev Barcino et romersk beskyttet område. Handel var vigtig på grund af placeringen ved kysten. I det andet århundrede e.Kr. blev der bygget en mur rundt om byen efter ordre fra Claudius. I det tredje århundrede e.Kr. havde Barcino en befolkning på mellem 4 000 og 8 000.

I år 415 e.Kr. blev byen erobret af Visigoter|vestgoterne. Barcelona var hovedstad i det vestgotiske rige i en kort periode, før den blev flyttet til Toledo. I det 7. århundrede blev Barcelona erobret af den muslimske hersker Al-Hurr, men blev igen kristent, da Frankerriget erobrede byen i 801 og gjorde den til en del af Marca Hispanica. De muslimske angreb fortsatte, og i 985 ødelagde muslimske soldater store dele af byen. Grev Borrell II tog fat på genopbygningen, som markerede starten på den såkaldte «grevskapsperiode». I den blev Barcelona den vigtigste by i Catalonia og også en af de vigtigste i "Aragóns krone", en permanent union af flere stater, som var underlagt kongen af Aragón. Byen blomstrede og var en af stormagterne ved Middelhavet i 1200- og 1300-tallet i konkurrence med Genova og Venedig. Indbyggertallet var på omkring 50.000, og bymuren blev udvidet flere gange. I slutningen af 1300-tallet blev byens befolkning formindsket som følge af pesten "Den sorte død", men det var alligevel i den periode, at store dele af den såkaldte gotiske bydel blev bygget.

Personer født i Barcelona[redigér | redigér wikikode]

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.ine.es. Hentet 2019.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Spaniens geografiStub
Denne artikel om Spaniens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi