Iqaluit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Iqaluit
Frobisher
Overblik
Land Canada Canada
Territorium Nunavut Nunavut
Grundlagt 1942 Rediger på Wikidata
Telefonkode 867 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE CAIQL Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 7.429 (2021) Rediger på Wikidata
 - Areal 52,5 km²
 - Befolknings­tæthed 142 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 0 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside iqaluit.ca
Oversigtskort

Iqaluit (udtalt [eqɑluit], ofte udtalt /ɨˈkæljuːɨt/ på engelsk, før 1987 kendt som Frobisher Bay) er hovedstaden og den største by i territoriet Nunavut i Canada. Byen ligger på sydkysten af Baffin Island, ved Frobisher Bay. I 2016 havde byen 7.082 indbyggere[1]. Byen blev først bosat i 1942, da den blev etableret som en amerikansk flybase. Den har vært territoriehovedstad siden territoriet blev oprettet i 1999. [2] Iqaluit er kendt for det inuitiske universitet: Nunavut Arctic College.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Området i og rundt Iqaluit har i flere tusinder år blevet brugt som et fiskested af inuitterne i området.

2. verdenskrig førte til en større øgning af canadisk og amerikansk virksomhed i området. I 1942 byggede amerikanerne en flybase i området, som førte til at de første permanente indbyggerne slog sig ned. Stedet fik også navnet Frobisher Bay af de amerikanske og canadiske myndigheder.

Efter 2. verdenskrig steg indbyggertallet som følge af områdets betydning i NORAD projektet under Den kolde krig. I 1957 havde byen 1.200 indbyggere, og i 1959 havde stedet en børnehave, skole og flere sociale tjenester.

Indbyggertallet fortsatte med at vokse efter 1960'erne, dette var overvejende på grund af, at inuitterne blev opfordret til at bosætte sig permanent af den canadiske regering.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Anglikansk kirke i Iqaluit
Canadisk geografiSpire
Denne artikel om canadisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi