Spring til indhold

Iran-Contra-skandalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Reagan holder møde i Det ovale værelse med, fra venstre: Caspar Weinberger, George Shultz, Ed Meese og Ronald Reagan, 25. november 1986.

Iran-Contras-skandalen (i anledning af Watergate-skandalen også kaldt Irangate) var en udenrigspolitisk skandale i USA i 1980'erne.

Midt i 80'erne solgte USA i al hemmelighed våben til Iran, angiveligt for at få frigivet amerikanske gidsler i Libanon (Arms for Hostages). Skandalen foregik under Ronald Reagans præsidentperiode og blev afsløret i oktober og november i 1986.

Indtægterne fra salget blev i realiteten brugt til at skaffe våben til Contras i Nicaragua, som kæmpede mod sandinistregeringen.

Der blev ført en sag i Den Internationale Domstol i 1986, Nicaragua vs. De Forenede Amerikanske Stater. Domstolen afgjorde at USA havde overtrådt international lov ved at støtte Contra'erne og lægge havminer ud for Nicaraguanske havne. USA blokerede dog i FN's Sikkerhedsråd for at afgørelsen (i form af erstatning) fik nogen effekt. Nicaragua gav op i 1991.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

USASpire
Denne artikel om amerikansk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker