Izmir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Izmir
İzmir Rediger på Wikidata
Overblik
Land Tyrkiet Tyrkiet
Borgmester Tunç Soyer Rediger på Wikidata
Postnr. 35000–35999 Rediger på Wikidata
Telefonkode 232 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) 35 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 4.320.519 (2018) Rediger på Wikidata
 - Areal 11.891 km²
 - Befolknings­tæthed 363 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 2 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.izmir.bel.tr
Oversigtskort

İzmir (tidligere Smyrna; græsk: Σμύρνη, tr. Smýrnē) er en havneby i det vestlige Tyrkiet ved det Ægæiske hav i Middelhavet med 4.320.519(2018) indbyggere. De vigtigste arbejdspladser er havnen, som er en af landets vigtigste samt industrier og olieraffinaderi. I byen findes også en kommandocentral for NATO.

Byen blev grundlagt af æoliske grækere i antikken som Μύῥρα (Mýrrha). Byen tilhørte i middelalderen det Byzantinske rige, inden den blev Johanniterordenens base. Johanniterridderne blev fordrevet år 1402 af Timur Lenk, og år 1425 tog osmannerne kontrol over byen. Byen havde en stor græsk befolkning, og ifølge Sèvres-traktaten 1920, som fulgte efter første verdenskrig, skulle byen med omegn tilfalde Grækenland. Efter en ny krig mellem Grækenland og Tyrkiet tog tyrkerne byen, hvilket bekræftedes ved freden i Lausanne 1923 hvorefter samtlige græske indbyggere blev fordrevet.

Kendte personer, der er født i İzmir, er bl.a. Aristoteles Onassis og Sir Alec Issigonis. Danskeren Christen Kold boede i İzmir i 5 år.

Historiske registreringer[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]