Jørgen Daa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Daa
Født 1500-tallet Rediger på Wikidata
Død 1619 Rediger på Wikidata
Barn Herluf Trolle Daa Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jørgen Daa (? – 1619) var en dansk admiral, var søn af Hans Daa til Enggaard og Dorthe Svale.

1604 havde han en tid lang opholdt sig hos Tycho Brahes børn i Bøhmen. Kort efter sin hjemkomst giftede han sig med en skånsk adelsdame, Magdalene Sørensdatter (Baden), og bosatte sig i Særslev i Skovby Herred, hvor han havde arvet en større bondegård efter sin farmoder. Ægteskabet var næppe lykkeligt; hustruen faar i alt fald det skudsmål, at hun "skikkede sig ilde".

Daa vendte da og snart hjemmet ryggen, tog 1607 tjeneste som skibschef og foretog alt samme år en rejse til Spanien. Under Kalmarkrigen tjente han som admiral og sendtes i marts 1611 med 7 skibe op i Kattegat for at hindre tilførsel til Sverige, hvilket togt afsluttedes med, at han i november erobrede en del af den eskadre, svenskerne udrustede ved Elfsborg.

Året efter blokerede han atter Elfsborg og bidrog herved til fæstningens overgivelse. Til belønning for sin gode tjeneste forlenedes Daa 1614 med Holbæk Slot, som han beholdt til sin død, men vedblev dog at tjene til søs og sendtes næsten årlig, sidste gang 1617, med mindre flåder til de nordlige farvande.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.