Jørgen Staffeldt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jørgen Staffeldt

Personlig information
Født 30. december 1912 Rediger på Wikidata
Død 25. december 1944 (31 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forlægger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jørgen Staffeldt (født 30. december 1912 i Hellerup, død 25. december 1944 i Porta Westfalica-Barkhausen) var en dansk forlægger og frihedskæmper, bror til Mogens Staffeldt. Søn af overretssagfører Carl Bernhard Staffeldt (1875-1945).

Staffeldt var uddannet bankmand og revisor, men fik ligesom sin bror en karriere i forlagsbranchen som forlagsdirektør på Samlerens Forlag.

Han sluttede sig tidligt til partiet Dansk Samling, og efter den 29. august 1943 gik partiet som organisation ind i modstandsbevægelsen. Efterhånden gik Jørgen Staffeldt over til udelukkende illegalt arbejde og var til sidst en af modstandsbevægelsens ledende skikkelser.

Han blev leder af sabotageorganisationen Holger Danske i efteråret 1943 og reorganiserede gruppen sammen med Jens Lillelund. Hans dæknavn var "Peter Jørgensen".

16. februar 1944 blev han arresteret sammen med sin bror Mogens Staffeldt i Nordisk Boghandel på Kongens Nytorv, blev sat i Vestre Fængsel og i august sendt til Frøslevlejren, og kom over Neuengamme til Porta Westfalica-Barkhausen, hvor han døde juledag 1944.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]