Holger Danske (modstandsgruppe)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frimærke fra DDR, 1969
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Holger Danske (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Holger Danske)

Holger Danske var en af de største modstandsgrupper i København under 2. verdenskrig. Den talte henved 350 medlemmer mod krigens slutning i 1945. Gruppen stod for likvidering af ca. 200 stikkere og over 100 sabotageaktioner. Modstandsgruppen Holger Danske blev startet på adressen Overgaden neden Vandet 51B på Christianshavn i København. Over indgangen findes en mindetavle.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gruppen tog navn efter sagnhelten Holger Danske. Den blev stiftet i foråret 1943. Holger Danske var en "borgerlig" modstandsgruppe i modsætning til den anden store modstandsgruppe BOPA "Borgerlige" Partisaner" (oprindeligt KOPA "kommunistiske partisaner), som blev dannet af kommunister og spaniensfrivillige. Holger Danske eller HD opstod i flere grupper I, II, III, IV og V. De kendte ikke noget til hinanden på grund af den løse struktur; blev en gruppe afsløret, kunne de andre fortsætte.

Gruppen blev optrævlet af tyskerne ved to lejligheder, men det lykkedes dem ikke at identificere alle medlemmer. Gruppen led store tab, for 64 blev henrettet eller dræbt i aktion. Assistent Preben Hagelin, assistent Eduard Frederik Sommer, kaldet Lasse, møbelhandler Kai Holger Schiøth, stud.med.vetr. Per Sonne og kunstmaler Erik Nyemann var blandt de 11 modstandsfolk der blev myrdet den 9. august 1944 i Massakren ved Osted.

Stud.theol. Christian Ulrik Hansen, der var med i Holger Danskes gruppe IV, blev henrettet 23. juni 1944. Han mindes i et hæfte skrevet af deres gruppekammerat Bob Ramsing.

Blandt de største aktioner var sprængningen af Forum-hallen på Frederiksberg 24. august 1943 og angrebet på Burmeister & Wain i 1944.

To medlemmer af Holger Danske var de kendte modstandsfolk Jørgen Haagen Schmith (alias "Citronen"), der blev medlem af gruppen i foråret 1943, og Bent Faurschou Hviid (alias "Flammen"), der var medlem fra efteråret 1943. De deltog begge i sabotager i forskellige Holger Danske-undergrupper og gennemførte sammen en række likvideringer i 1944. Citronen og Flammen døde med en uges mellemrum i oktober 1944. Citronen blev skudt af tyskerne under voldsom ildkamp på Jægersborg Allé, og Flammen tog sit eget liv under en razzia.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

† = omkom under besættelsen. Klaus Rønholt (arbejdede sammen med Jørgen Kieler, døde i Neuengamme) †

kilder[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]