Jack Russell-terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jack Russell Terrier (baby).jpg

Jack Russell Terrier er en brugshunderace af typen terrier oprindeligt avlet af pastor John "Jack" Russell i Devonshire i England i midten og slutningen af 1800-tallet. Ud over sine kirkelige aktiviteter havde han passion for rævejagt og for opdræt af hunde, der kunne bruges i rævegrave. Hans første terrier, Trump, købt af en mælkemand i Oxford) siges at være grundlaget for John Russels brugsterriere.

Den originale foxterrier var af samme slags, som dem John Russell avlede, men da den blev anerkendt af AKC og blev populær til hundeudstillinger, gled foxterrierens jagtegenskaber langsomt i baggrunden for eksteriørhensyn. Pastor Russell fortsatte avlsarbejdet med sin egen stamme af foxterrierer til jagt på ræve, ikke til udstillingsbrug. Russells tidlige foxterrierer, der senere blev kendt som Jack Russell, var loyale, intelligente, velformede (lige ben, velbalancerede og med lille bryst) jagtglade brugsterriere, der ikke var præget af udstillingshensyn og AKC-avl.

Alt ved en Jack Russell er rettet mod rævejagt: Farverne, formen, karakteren og dens intelligens. Pelsen skal være glat, ruhåret eller "broken". Skuldrene skal være rene og brystet ikke for bredt. Denne form tillader terrieren at forfølge sit bytte ned i smalle jordgange. På alle måder er ræven en god model for Jack Russell: der, hvor ræven kan komme, skal terrieren også kunne komme. Jack Russell er ekstremt loyale og avlet med henblik på intelligens. De er hengivne og beundrende følgesvende, men det bør huskes, at de er brugshunde avlet til at samarbejde med sin menneskelige partner. De har et fantastisk forhold til mennesker. De er aktive og elsker udendørs aktiviteter. En lang gåtur eller løb er alt, hvad der skal til for at få dem til at blive velopdragne og kærlige medlemmer af familien.

Som der er forskellige terrieropgaver, er der forskellige terriere. Jack Russell blev avlede med et bestemt jagtform for øje – ikke for at opnå en bestemt form eller udseende. Forskellige størrelser, korte og lange ben, glat- og ruhåret er tilladt i avlen.

Der eksisterer i dag forskellige Jack Russell Terrier klubber med varierende avlsstandarder, hvor det hovedsageligt er hundenes benlængde, der adskiller dem. Der er desuden forskel på hvor stor vægt de enkelte klubber lægger på jagtegenskaber i forhold til eksteriørhensyn.

Jack Russell skal være modige og venlige uden aggressioner eller nervøsitet. De skal have et stabilt temperament i samvær med andre hunde og dyr. Enhver Jack Russell, der arbejder i en flokjagt på et bytte, skal være følsom og social, for den forventes at blande sig ubesværet med andre hunde, heste og jægere.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]