Jacob Arends

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Jacob Arends (17427. oktober 1801) var en dansk skuespiller.

Arends var allerede over 32 år gammel, da han 2. oktober 1775 debuterede på det Kongelige Teater som Cleantes i Molieres Tartuffe. Han havde en for gammelmands-rollen god figur, men hans diktion var meget monoton, og hans fyldige ansigt, som vansiredes af en opstoppernæse, havde et stående dorsk og flegmatisk udtryk.

Han var en af de første, som trådte ind i Frederik Schwarz’ "dramatiske Selskab", for hvilket han endogså blev formand, da stifteren trak sig tilbage fra denne plads. Der blev efterhånden betroet Arends et stort repertoire, og han fik mange hovedroller, hvad der skaffede ham en ikke ringe anseelse, skønt han aldrig drev det til at blive nogen større kunstner.

I nogle ganske enkelte roller skal han dog have præsteret noget særdeles dygtigt, og blandt disse nævnes Harpagon, Vielgeschrey og sir Peter Teazle.

I sine sidste år var han meget sygelig og anvendtes derfor kun såre lidet. Han døde natten mellem 6. og 7. Okt. 1801.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Edgar Collin i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 314, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.