Jacques Paul Migne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jacques Paul Migne

Personlig information
Født 5. september 1800 Rediger på Wikidata
Saint-Flour, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 24. oktober 1875 (75 år) Rediger på Wikidata
Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Gravsted cimetière de Montrouge Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bibliograf, teolog, journalist, avisforlægger, katolsk præst (fra 1824), forlægger, oversætter Rediger på Wikidata
Arbejdssted Paris Rediger på Wikidata
Kendte værker Patrologia Graeca[1], L'Univers, Patrologia Latina[2] Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jacques Paul Migne (kaldt Abbé Migne, født 25. oktober 1800 i Saint-Flour, département Cantal i Frankrig, død 25. oktober 1875 i Paris) var en fransk præst, der udgav billige teologiske værker, encyklopædier og tekster af kirkefædrene for at tilvejebringe et universelt bibliotek for det katolske præsteskab.

Migne studerede ved det teologiske seminar i Orléans, blev præsteviet 1824 og derefter præst i Puisseaux ved Orléans, men flyttede 1833 til Paris, hvor han begyndte at udgive bladet L'Univers religieux (senere, under næste redaktør som L'Univers).

1836 grundlagde han et trykkeri (Imprimerie catholique) i Petit Montrouge ved Paris, og fra dette udsendte han adskillige store værker, bl.a. Patrologiæ cursus completus sive Bibliotheca sanctorum patrum, hvoraf en latinsk række i 221 bind (1844—55) og to græske rækker, den ene i 81 bind (1851—61), den anden i 166 bind (1857—66); Scripturæ sacræ cursus completus i 28 bind (1840—45), Theologiæ cursus completus i 22 bind (1840—45), Encyclopédie théologique i 171 bind (1844—66).

Mignes udgaver er for største delens vedkommende ukritiske hastværksarbejder, som har været kritiseret af forskere, men da de kun langsomt er blevet erstattet af moderne, kritiske udgaver, er de stadig værdifulde.[3]

1868 blev en stor del af Mignes samlinger ødelagt ved ildebrand, men firmaet Garnier Fréres, som 1879 købte hans oplag, har søgt at bøde på tabet.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Note
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Oplysning i den engelske artikelDenne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
FrankrigSpire
Denne biografi om en franskmand er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi