Jamaica-koalition

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jamaica-koalition eller Jamaica-ampel var et nyt begreb i tysk politik, der stod for en ikke-realiseret koalition mellem CDU, FDP og De Grønne efter valget til Forbundsdagen den 18. september 2005.

Jamaicas flag i sort, gul og grøn – koalitionens partifarver

Deres partifarver er sort, gul og grøn som i Jamaicas flag. Jamaica-koalitionen var ikke usandsynlig, efter at CDU-ledere havde sagt, at de kunne forestille sig den. Tilsammen har partierne 337 pladser, hvilket er et flertal på 31 pladser i Forbundsdagen, der totalt har 612 pladser. Selvom De Grønne har mange politiske programpunkter, som står i modsætning til de konservative og liberale (fx miljøpolitikken og forsvarspolitikken), kan de gå sammen om økonomien, hvor De Grønne også er liberale. Jamaica-koalitionen kaldes tillige die Schwampel (fra schwarze Ampel "sort trafiklys"), fordi en ampelkoalition i Tyskland betyder en koalition mellem SPD (rød), FDP (gul) og De Grønne.

Forhandlingerne efter valget endte med en Große Koalition i stedet, idet CDU og SPD dannede regering under ledelse af Angela Merkel.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

TysklandSpire
Denne artikel om tysk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker