James Earl Rudder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
James Earl Rudder
6. maj 1910 - 23. marts 1970
James Earl Rudder
Født 6. maj 1910
Eden, Texas
Død 23. marts 1970 (59 år)
Houston
Troskab Amerikas Forenede Stater
Tjenestetid 1932-1957
Rang Generalmajor
Enhed Rangers
Militære slag og krige

2. Verdenskrig

  • D-dag
  • Ardenneroffensiven
Udmærkelser

Distinguished Service Cross
Legion of Merit
Silver Star
Bronze Star med egeløv
Purple Heart med egeløv
Æreslegionen med Croix de Guerre og palmer (Frankrig)

Ordre de Léopold med krigskors og palmer (Belgien)
Senere arbejde Borgmester, kommitteret, universitetspræsident

James Earl Rudder (6. maj 191023. marts 1970) var en amerikansk generalmajor, kommitteret i jordspørgsmål (Texas) og præsident for Texas A&M University.

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Rudder blev født i Eden, Texas, søn af Dee Forest og Annie (Powell) Rudder. Han gik på John Tarleton Agricultural College i 1928-1929. Han fortsatte på Texas A&M i 1930 og tog eksamen i 1932 med en grad i industriel uddannelse. Efter eksamen blev han udnævnt til sekondløjtnant i den amerikanske hærs reserver. I 1933 fungerede Rudder som football træner og lærer på Brady High School. Han giftede sig med Margaret E. Williamson (født 1916, død 4. marts 2004) den 12. juni 1937. De fik fem børn: James Earl "Bud" Rudder, Jr., Jane Rudder Roach (død 1984), Robert Dee Rudder, Anne Rudder Erdman og Linda Rudder Williams. I 1938 arbejdede han som fodboldtræner og lærer på Tarleton Agricultural College. I 1941 blev han indkaldt til aktiv tjeneste i hæren.

Militær karriere[redigér | rediger kildetekst]

Rudder tog del i landgangen på D-dag som chef for den amerikanske 2. Ranger bataljon. Hans tropper blev landsat i den vestlige ende af Omaha Beach i stedet for kysten ved Pointe du Hoc. De amerikanske tropper var under kraftig beskydning og havde tab. Rudder sprængte pigtråden i den vestlige ende af stranden og anførte sine rangers og de resterende kampdygtige tropper op af skrænten under intens beskydning. De omgik de tyske positioner og fik kontrol over Omaha Beach. Bataljonens tabsrate var på over 50 %. Rudder selv blev såret to gange i løbet af kampen. På trods af det gravede de sig ned og afslog tyske modangreb i to dage indtil de blev afløst. Han og hans mænd hjalp med til at etablere et brohoved for de allierede styrker.

Syv måneder senere fik Rudder kommandoen over 109. infanteriregiment, som fik en nøglerolle under Ardenneroffensiven. Rudder blev en af de højest dekorerede soldater i krigen med medaljer der omfattede Distinguished Service Cross, Legion of Merit, Silver Star, Bronze Star med egeløv, Purple Heart med egeløv, Æreslegionen med Croix de Guerre og palmer samt den belgiske Ordre de Léopold med krigskors og palmer. Ved krigens slutning var han oberst og blev forfremmet til brigadegeneral i reserven i 1954 og generalmajor i 1957.

Politiker og underviser[redigér | rediger kildetekst]

James E. Rudder State Office Building

Rudder var borgmester i Brady, Texas fra 1946 til 1952 og var vicepræsident for Brady Aviation Company i 1953. Den 1. januar 1955 overtog han posten som kommitteret i landspørgsmål i Texas, efter at posten blev opgivet af James Bascom Giles. På daværende tidspunkt var Veterans Land programmet underkastet en undersøgelse for dårlig ledelse og korruption. Rudder påtog sig opgaven med at reformere politikkerne, sætte fart i sagsgangen og nøje overvåge regnskabsprocedurerne. Han førte også tilsyn med, at udlejning af statens landområder blev udlejet korrekt ved at ansætte flere feltinspektører til olie- og gasfelterne og tilføjede en stab, som gennemførte seismiske undersøgelser. Desuden forbedrede han arbejdsbetingelserne for sine ansatte og iværksatte et program, der skulle redde de mange ejendomsdokumenter fra at gå til grunde.

På baggrund af hans mange reformer blev Rudder valgt som kommitteret i landspørgsmål i 1956 og fungerede indtil 1. februar 1958. Det år blev han vicepræsident for Texas A&M University. Rudder blev præsident for universitetet i 1959 og hele A&M Systemet fra 1965 til sin død i 1970. I 1967 tildelte præsident Lyndon B. Johnson presented ham Distinguished Service Medal, den højeste udmærkelse for indsats i fredstid. Siden hans død i 1970 er der blevet afholdt en årlig gudstjeneste i Normandiet til hans minde.

Mens han var præsident for Texas A&M, fik Rudder æren for at have forandret universitetet fra at være et lille college til at være et velkendt universitet. Mere specifikt gjorde han medlemskab af kadetkorpset frivilligt og gav kvinder adgang. Der er mange minder om Rudder på universitetet, herunder Rudder Tower ved siden af Memorial Student Center og en statue. Hertil kommer en særlig træningsenhed indenfor kadetkorpset, der bærer navnet "Rudder's Rangers Arkiveret 14. juni 2006 hos Wayback Machine", som er opkaldt efter ham. Kadetter i korpset forventes at kunne fremsige et udsnit af inskriptionen på Rudder tower,der lyder:

Citat Til minde om James Earl Rudder, 1910-1970, årgang 1932, heroisk soldat, kommitteret ved Landkontoret i Texas, 16. præsident for Texas A&M University … tredje præsident for Texas A&M University System.

Earl Rudder var arkitekten bag den drøm, der skabte dette center. I dette som i alle hans gerninger demonstrerede han en usædvanlig evne til at inspirere mænd og lede dem til exceptionelle præstationer.

Citat

Til minde om[redigér | rediger kildetekst]

  • Earl Rudder Freeway – den del af Highway 6 som fører gennem Bryan og College Station, Texas.
  • Earl Rudder Middle School – en mellemskole i San Antonio, Texas; hjemmebane for Rudder Rangers
  • James Earl Rudder High School – den anden high school, som blev åbnet i august 2008, i Bryan Independent School District i Bryan, Texas.
  • James E. Rudder State Office Building – den texanske statssekretærs kontorbygning på 1019 Brazos St., Austin, Texas 78701
  • J. Earl Rudder Tower & Conference Center – 12 etagers bygning på universitetsområdet på Texas A&M University i College Station, Texas.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Yderligere læsning[redigér | rediger kildetekst]

  • Black, Robert W. (2006), The Battalion: The Dramatic Story of the 2nd Ranger Battalion in World War II, Stackpole Books, ISBN 9780811701846
  • Black, Robert W. (1992), Rangers in World War II, Presidio Press, ISBN 9780804105651
  • Brinkley, Douglas (2006), The Boys of Pointe du Hoc: Ronald Reagan, D-Day, and the U.S. Army 2nd Ranger Battalion, Harper Perennial, ISBN 9780060565305
  • Lane, Ronald L. (2005), Rudder's Rangers, Ranger Associates, Inc., ISBN 9780934588157
  • Mauro, Gary (1986), The Land Commissioners of Texas: 150 Years of the General Land Office, Texas General Land Office