James Price (1761-1805)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
James Price
Født 31. oktober 1761 Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 25. februar 1805 (43 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Frederiksberg Ældre Kirkegård Rediger på Wikidata
Far Peter Price Rediger på Wikidata
Ægtefælle Hanne Tott Rediger på Wikidata
Børn Adolph Price,
James Price Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

James Price (31. oktober 1761 i London25. februar 1805 i København) var en engelsk-dansk artist.

Price der hørte til en engelsk gymnastikerfamilie, begyndte sin virksomhed i Danmark med gymnastiske forestillinger på «Bakken» i Dyrehaven i sommeren 1795; de følgende år optrådte han med sin hustru og sine børn også i de danske provinser og i Norge, indtil han, der havde erhvervet sig borgerret i København, efter at have givet forestillinger på Det Kongelige Teater, i sommeren 1801 slog sig ned på Vesterbro med sit «lille danske Kunstnerselskab», som han kaldte det i modsætning til konkurrenterne Antonio Cetti og Pasquale Casortis "store italienske Selskab"; det følgende år kunde Price åbne "et rummeligt, med indvendige Dekorationer forsynet Komediehus, kaldet "det danske National-Sommertheater"", og hen på sommeren engagerede han Giuseppe Casorti, der indførte de italienske Pantomimer på det Priceske Theater.

Price døde i februar eller marts 1805, Han havde lige nået at få succes med teatret, da han kom uheldigt af dage under indtagelsen af en bedre middag på Hotel D’Angleterre. Kvalt i et kyllingelår. [1]

Prices enke, Hanne f. Tott, overtog efter hans død ledelsen af theatret, først alene, senere i forening med Frantz Joseph Kuhn (1783-1832), som hun i 1810 ægtede; under deres direktion flyttede selskabet ind i et nyt og bedre teater på Vesterbrogade: Morskabstheatret. Teatrets repertoire omfattede både linedans, styrkeløft, pantomime, varieté og fremvisning af vilde dyr. Efter hendes død (15. august 1826) ledede Kuhn selskabet og førte det 1831 til Rusland; tre år efter vendte det tilbage til København under direktion af «Brødrene Price». Disse var James Prices sønner: James Price d. y. (1801-1865) og Johan Adolph Price; James Price d. y., der spillede Cassander i pantomimerne, var fra 1830 gift med selskabets Columbine, Rosetta (kaldet Rosa) Caroline født Lewin (1810-1887), og blev i dette ægteskab fader til datteren Amalie Price, senere Hagen, og sønnerne Julius Price (1833-1893) og Carl Price (1839-1909).

Han er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Davidsen, Fra det gamle Kongens Kjøbenhavn II, 181 ff. Museum 1894, I, 184 f.
  1. ^ "Historie". Arkiveret fra originalen 6. januar 2013. Hentet 1. februar 2013.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.