Spring til indhold

Janis Rozentāls

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Janis Rozentāls
Personlig information
Født6. marts 1866, 18. marts 1866 Rediger på Wikidata
Saldus, Letland Rediger på Wikidata
Død13. december 1916, 26. december 1916 Rediger på Wikidata
Helsinki, Finland Rediger på Wikidata
GravstedMežakirkegården Rediger på Wikidata
ÆgtefælleElli Forssell–Rozentāle (1903-1916) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedDet kejserlige kunstakademi Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
FagområdeMalerkunst Rediger på Wikidata
EleverGustavs Klucis Rediger på Wikidata
GenrePortræt Rediger på Wikidata
BevægelseSymbolisme, Impressionisme Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Janis Rozentāls

Janis Rozentāls (18. marts 1866 i Saldus pagasts i Guvernement Kurland26. december 1916 i Helsinki i Finland) var en lettisk maler.

Rozentāls fik sin grunduddannelse ved H. Krauses grundskole i Saldus samt distriktsskolen i Kuldīga. I en alder af femten drog han til Riga og prøvede konsekvent at realisere sin drøm om kunst, senere optoges han ved Sankt Petersborg Kunstakademi. Under studietidens ferier besøgte han sit fædrene land for at slappe af fra den hektiske storbyrytme, og male motiver af naturen og bestilte portrætter. Som forberedelse til sit diplom, benyttede han unge veluddannede letter samt lokale bønder som motiver. Senere valgte han at bosætte sig i Saldus, hvor han ønskede at leve blandt sit folk og skabe kunst, der svarede til dets ambitioner og følelser. I foråret 1899 købte Rozentāls en byggegrund på Striķu iela og grundlagde et atelier, men hans intentioner blev ikke vel modtaget i provinsbyen, og han flyttede til Riga to år senere. Bygningen i Saldus er i dag indrettet som museum over Rozentāls' liv og karriere.

Et skæbnesvangert skift i Rozentāls liv forekom i november 1902, da han lærte den finske sangerinde Elli Forsell (1871–1943) at kende i Riga. De giftede sig den 20. februar 1903, og flyttede ind i en atelier-lejlighed i den fashionable gade Alberta iela. De fik tre børn sammen – Laila, Irja og Miķelis. 1. verdenskrig afbrød familiens liv i Riga, da de i 1915 flyttede til Finland. Rozentāls døde pludseligt anden juledag 1916 og blev begravet i Helsinki. Rozentāls blev senere genbegravet i sit hjemland.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Apinis, Pēteris (2006). A Hundred Great Latvians (engelsk). Riga: Nacionālais apgāds. s. 60. ISBN 998426288X. OCLC 238892134.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MalerSpire
Denne malerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump