Jetstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Animation af 30 dages jetstrøm over Nordamerika foretaget af NASA baseret på indhentede vejrdata. De røde streger markerer de kraftigste vinde.

Jetstrømmen er en kraftig vestenvind, der ofte blæser i 6-15 kilometers højde. Jetstrømmen kan f.eks. være 100-200 km bred og nogle få kilometer høj. Jetstrømmene har stor betydning for vejrforholdene ved jordoverfladen. Siden 1979 er den nordligste jetstrøm blevet svagere, hvilket sættes i forbindelse med klimaændringerne.[1]

Der er to hovedjetstrømme ved polarbreddegrader, én på hver halvkugle og to mindre tættere ved ækvator. På den nordlige halvkugle forekommer den polare jetstrøm oftest mellem breddegraderne 30 og 70 og mellem 20 og 50 grader for den andens vedkommende.

Vindhastighederne varierer afhængig af temperaturgradienten[2] med middelhastigheder på 55 km/t om sommeren og 120 km/t om vinteren, dog er hastigheder på op til 400 km/t målt. Vindhastigheden skal være højere end 90 km/t for at kunne blive kaldt en jetstrøm.

Jetstrømme blæser mod øst[redigér | rediger kildetekst]

Jetstrømme er mest østgående vinde på grund af corioliskraften.[3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Warming Arctic may be causing heat waves elsewhere in world. Science 2015
  2. ^ "Kold vinter venter, men hvordan ved meteorologerne det?". DMI. Arkiveret fra originalen 13. november 2016. Hentet 13. november 2016.
  3. ^ Jetstrømme er vejrets badeforhæng. Arkiveret 15. marts 2018 hos Wayback Machine DMI