DMI

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DMI - Danmarks Meteorologiske Institut i 2016

Danmarks Meteorologiske Institut (Forkortet DMI) er et institut under Klima- og Energiministeriet, der varetager de meteorologiske samfundsopgaver i kongeriget Danmark, herunder rigets omliggende farvande og luftrum. Institutionen etableredes i 1872.

Institutionens opgaver er mange og omfatter bl.a.:

  • prognose- og varslingstjeneste, herunder udsendelse af vejrudsigter
  • overvågning af vejr og klima, herunder udsendelse af vejrmeldinger og miljømæssige forhold i atmosfæren
  • indsamling og bearbejdning af meteorologiske, klimatologiske og oceanografiske målinger og af beslægtede geofysiske parametre
  • overvågning og udforskning af drivhuseffekten og stratosfærens ozonbalance
  • DMI har en iscentral i Narsarsuaq, som varetager isobservations- og ismeldetjeneste for de grønlandske farvande.
  • DMI varetager den meteorologiske betjening af den civile luftfart inden for rigsfællesskabet, bl.a. baseret på normer og forskrifter fra FN's organisation for civil luftfart. Der foretages endvidere meteorologisk briefing af piloter og af vejrobservationstjenester på visse lufthavne. Flyvevejrtjenesten etableredes i 1926
  • det danske forsvar får meteorologiske informationer til brug for militære operationer. Denne tjeneste etableredes i 1956
  • Danmarks Klimacenter, der blev etableret i 1998, udfører grundlæggende forskning og undersøgelser af regionale og globale klimaændringer og deres mulige konsekvenser.

Instituttet deltager i Danmarks stormflodsberedskab og det landsdækkende atomberedskab og samarbejder med andre myndigheder inden for miljø- og forureningsområderne.

Sammen med andre forsknings- og undervisningsinstitutioner samt med deltagelse af private firmaer deltager DMI i udvikling og drift af Ørsted satellitten, der foretager målinger af Jordens magnetfelt.

Til vejrudsigter bruger DMI blandt andre, både NOAA-satellitterne, og Meteosat-satellitterne (fra EUMETSAT).

DMI har fem radarer i Danmark (ekskl. Grønland) til måling af nedbør, der er opstillet på Bornholm, Rømø og Stevns samt i Sindal og Virring.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Myndighed Stub
Denne artikel om en offentlig myndighed er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.