Jetstrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. mar. 2015, 18:07 af Drlectin (diskussion | bidrag) Drlectin (diskussion | bidrag) (→‎Jetstrømme blæser mod øst: erstattet vrøvl med en kort forklaring og link til den rigtige forklaring på DMI)

Jetstrømmen er en kraftig vestenvind, der ofte blæser i 6-15 kilometers højde. Jetstrømmen kan f.eks. være 100-200 km bred og nogle få kilometer høj. Jetstrømmene har stor betydning for vejrforholdene ved jordoverfladen. Siden 1979 er den nordligste jetstrøm blevet svagere, hvilket sættes i forbindelse med klimaændringerne.[1]

Der er to hovedjetstrømme ved polarbreddegrader, én på hver halvkugle og to mindre tættere ved ækvator. På den nordlige halvkugle forekommer den polare jetstrøm oftest mellem breddegraderne 30 og 70 og mellem 20 og 50 grader for den andens vedkommende.

Vindhastighederne varierer afhængig af temperaturgradienten med middelhastigheder på 55 km/t om sommeren og 120 km/t om vinteren, dog er hastigheder på op til 400 km/t målt. Vindhastigheden skal være højere end 90 km/t for at kunne blive kaldt en jetstrøm.

Jetstrømme blæser mod øst

Jetstrømme er mest østgående vinde på grund af corioliskraften.[2]

Se også

Kilder/henvisninger