Johan Baston

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Johan Baston (eller Paston[1]) (flor. 1557) var en nederlandsk sanger og komponist, en af de musikere som under Christian III indkaldtes til det kongelige kantori i København, hvor han fik ansættelse som sangmester 1557.

Inden han kom hertil, havde han været i Tyskland, og han anføres 1555 som altist i det sachsiske hofkantori. At han gjaldt for en fremragende kapacitet, kan sluttes deraf at han var den af Christian III's daværende tre nederlandske sangmestre som oppebar den højeste løn.

Hans ophold ved det danske hof blev imidlertid kun af kortere varighed, idet han allerede blev afskediget toårsdagen efter sin ansættelse. Senere kom han vistnok til Sverige. Fra hans virksomhed her i landet skriver sig et par kompositioner over koralmelodierne Christ ist erstanden og Christ lag in Todes Banden, der findes i det ene af de to sæt håndskrevne nodebøger fra Christian III's kantori som endnu er bevaret. Musiksamlinger, udkommet i Antwerpen i årene 1543-55, indeholder motetter og franske chansons af hans komposition.

Litteratur anvendt af V.C. Ravn i DBL:
Monatshefte für Musikgeschichte, IX (1877), 237.
Eitner, m. fl.: Bibliographie der Musik-sammelwerke des XVI. Und XVII. Jahrhunderts
Note
  1. ^ Hollænderne mener det måske er samme person som "Josquin Baston": "... Mogelijk is hij dezelfde persoon als ene Johan Paston, van wie geweten is dat die tussen 1559 en 1566 actief was aan de hoven van Kopenhagen en Stockholm..." (omtrentlig: '... Måske samme person som den Johan Paston der var aktiv ved hofferne i København og Stockholm 1559-1566 ...')


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af musikhistoriker Vilhelm Carl Ravn i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 562, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Sanger Stub
Denne sangerartikel er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Komponister Stub
Denne biografi om en komponist er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi