Johan Reinert Reiersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johan Reinert Reiersen
Født 17. april 1810Rediger på Wikidata
Død 6. september 1864 (54 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, translatør, redaktørRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Reinert Reiersen (født 17. april 1810 i Vestre Moland, død 6. september 1864 i Prairieville) var en norsk litterat og journalist.

Ved understøttelse af historikeren Jacob Aall opnåede den velbegavede bondesøn 1832 studentereksamen, men måtte umiddelbart efter rømme på grund af nogle ungdommelige streger. Han kom til København, hvor han ernærede sig som sproglærer og oversætter; i løbet af få år fik han et utrolig antal bind romanoversættelser fra hånden (navnlig af E.L. Bulwer, Heinrich Steffens og W.H. Ainsworth), til dels først trykte i et af ham udgivet Familiebibliothek (1835—37); han redigerede også den første årgang (1837) af Magazin for Natur- og Menneskekundskab.

I 1839 bosatte han sig i Kristiansand, hvor han grundlagde bladet Christianssandsposten, der udkom 2 gange ugentlig fra 3. juni 1839 indtil udgangen af 1846. Sommeren 1843 indstillede han imidlertid denne journalistiske virksomhed for at kaste sig over emigrationstrafik. Efter en rejse til Amerika udgav han en Vejviser for Norske Emigranter (1844), der i sit mon bidrog til den stærke udvandring ved lokkende forespejlinger om det nye lands herligheder. Det følgende år grundlagde han en norsk koloni i Texas, hvor han efter et bevæget liv døde.

Kilder[redigér | redigér wikikode]