Johann Adolph Neander

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Johann Adolph Neander
Født februar 1742Rediger på Wikidata
HelsingørRediger på Wikidata
Død 1766Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johann Adolph Neander (22. februar eller 25. februar 1742 i Helsingør – dødstidspunkt ukendt) var dansk maler.

Neander skriver sig Danus, dog formentlig af svensk afstamning. Der haves kun få og usikre efterretninger om ham. Med 50 rigsdaler kurant årlig af Frederik 5.'s kasse studerede han 1761-66 ved Akademiet. Han synes ikke at have været nogen videre karakterfast person; der meldes, at han spillede sine få skillinger bort i tallotteriet og forsømte Akademiet; til sidst vendte han dette ganske ryggen, hvad der havde til følge, at den kongelige subvention ophørte. Han arbejdede for Holmskjolds svampeværk og prises (1790) af denne i høje toner. Til sidst skal han være bleven sindssvag og være død i Københavns Vartov, hvor man dog ikke kender noget til ham.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 148,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]