Johann Georg Ziesenis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johann Georg Ziesenis
Født 1716Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 4. marts 1776Rediger på Wikidata
HannoverRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Kendte værker Portrait af Willem V (1748-1806), prins af Oranje-Nassau, Portræt af Princess Frederika Sophia Wilhelmina (1751-1820), Portræt af William V, Prince af Orange-NassauRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Vilhelm 5. af Nederlandene, malet af Johann Georg Ziesenis

Johan Georg Ziesenis (1716 i København4. marts 1776 i Hannover) var en dansk/tysk portrætmaler.

Han var en søn af maleren Johan Jürgen Ziesenis, en hannoveraner, der 1709 fik borgerskab i København som skildrer, og som bl.a. har malet billedet af Christi dåb i Garnisonskirken (1739). J.G. Ziesenis var først uddannet som maler af sin fader og videre udviklet i Düsseldorf. 1764 blev han hannoveransk hofmaler, dog var han i tresserne i Danmark, hvor han har malet et portræt af Hans Egede (stukket 1764) og et portræt af arveprins Frederik, betegnet med årstallet 1767, nu på Fredensborg. 1766 fik han af kongens kasse 400 Rigsdaler kurant "til Rejse og andre Udgifter"; to år senere var han i Holland, hvor han i Haag optoges i malerlavet, og hvor han har malet portrætter af statholderen Vilhelm 5. af Nederlandene og familie. Et portræt af statholderen og hans hustru, den preussiske prinsesse Frederikke Sofie Vilhelmine, findes i Mauritshuis i Haag. Ziesenis har også virket i Braunschweig og Berlin. Han døde i Hannover 1777. En datter, fru Lampe, var malerinde, en anden datter, Margrethe Ziesenis, var miniaturmalerinde.


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af Francis Beckett i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 19. bind, side 306, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]