Johanneskors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svensk trafikskilt
Kommandotasten fra et Apple-tastatur.

Johanneskors eller sankthanskors, ⌘, er et symbol der anvendes i flere sammenhænge. Navnet har det fået fordi det symboliserede Johannes Døberens dag (Sankthans) i middelalderens kalendere. Symbolet bruges i Norden som skiltning til turistattraktioner, og på Mac-computere bruges det som symbol for "kommando".

I Unicode findes tegnet som U+2318 med betegnelsen "Place of Interest Sign".[1]

Historiske eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Symbolet findes på forskellige historiske objekter i Nordeuropa. Især kan nævnes en billedsten fra Hablingbo, Gotland fra omkring år 400–600.[2]

Skiltning til danske turistattraktioner[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark bruges Johanneskorset på to typer skilte: Et brunt skilt til attraktioner der er permanente, betydningsfulde og af national interesse, og et blåt skilt til seværdigheder af almen interesse. Det brune skilt tildeles af Vejdirektoratet, mens det blå tildeles af de enkelte kommuner.[3]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "U2300.pdf" (PDF). The Unicode Consortium. Hentet 2008-02-11. Version 5.0
  2. ^ "The Picture Stone from Havor in Hablingbo". Länsmuseet på Gotland. Arkiveret fra originalen 13. september 2008. Hentet 2008-02-11.
  3. ^ "Skiltning til danske turistattraktioner". VisitDenmark. Arkiveret fra originalen 12. februar 2008. Hentet 2008-02-11.
Wikimedia Commons har medier relateret til: