John Bunyan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
John Bunyan

John Bunyan by Thomas Sadler 1684.jpg

Personlig information
Født november 1628, 28. november 1628Rediger på Wikidata
ElstowRediger på Wikidata
Død 31. august 1688Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Gravsted Bunhill FieldsRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Bedford SchoolRediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, skribent, prædikant, romanforfatterRediger på Wikidata
Kendte værker The Pilgrim's ProgressRediger på Wikidata
Genre AllegoriRediger på Wikidata
Signatur
JohnBunyanSignature.png
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Bunyan (født 28. november 1628 i Elstow ved Bedford i Bedfordshire, død 31. august 1688 i London) var en engelsk præst og forfatter, mest kendt for den evangeliske allegori The Pilgrim's Progress fra 1678 (da. "En Pilegrims Vandring"[1])

Bunyan var i sine unge dage soldat og førte et lystigt liv, men 1648 blev han hjemsendt og giftede sig med en fattig pige, der kom til at øve stor indflydelse på ham, således at han efter alvorlige åndelige kampe blev omvendt.

Den engelske statskirke var ham imod, og han sluttede sig til nonkonformisterne. Efter sin hustrus død 1655 ernærede han sig som kedelflikker i Bedford i Bedfordshire, men optrådte samtidig som prædikant. Efter Restaurationen 1660 gik man strengt frem mod nonkonformisterne, og Bunyan blev fængslet.

Da han ikke ville love at ophøre med at prædike, sad han fængslet i seks år, var så en kort tid i frihed, men fængsledes atter og sad i fængsel til 1672. Atter 1675 var han nogle måneder i fængsel, og under dette sidste fangenskab var det vistnok, at han skrev sit mærkelige, allegoriske opbyggelsesskrift The Pilgrim's Progress, en af den kristne kirkes mest udbredte andagtsbøger, udgivet og oversat utallige gange, gentagne gange også til dansk.[1] Efter 1672 virkede han som præst ved den nonkonformistiske kirke i Bedford.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b The Pilgrim's Progress er fra 1678 og har adskillige danske udgaver i de følgende århundreder, bl.a. En Pilgrims Fremgang og En Pilgrims Vandring"John Bunyan" hos Den Store Danske, DSD
  2. ^ Citeret fra versionen på Wikisource : "... I saw a Man cloathed with Raggs ..." fra bogens åbning. Bunyan giver i teksten henvisninger til Lukas 14,33 - ApG 2,37 - Esajas 64,6 - Salmerne 38,5 - Habakuk 2,2 som baggrund for mandens udbrud efter at have læst i bogen : what shall I do?

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]