John Bunyan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
John Bunyan

Personlig information
Født 28. november 1628 Rediger på Wikidata
Elstow, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 31. august 1688 (59 år) Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Gravsted Bunhill Fields Rediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Ægtefæller første hustru til John Bunyan,
Elizabeth Bunyan Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Bedford School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, kedelflikker, forfatter, prædikant, romanforfatter Rediger på Wikidata
Fagområde Baptistkirke, religiøs litteratur, evangelistisk teologi, Den anglikanske kirke Rediger på Wikidata
Kendte værker The Pilgrim's Progress Rediger på Wikidata
Genre Allegori Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Bunyan (født 28. november 1628 i Elstow ved Bedford i Bedfordshire, død 31. august 1688 i London) var en engelsk præst og forfatter, mest kendt for den evangeliske allegori The Pilgrim's Progress fra 1678 (da. "En Pilegrims Vandring"[1])

Bunyan var i sine unge dage soldat og førte et lystigt liv, men 1648 blev han hjemsendt og giftede sig med en fattig pige, der kom til at øve stor indflydelse på ham, således at han efter alvorlige åndelige kampe blev omvendt.

Den engelske statskirke var ham imod, og han sluttede sig til nonkonformisterne. Efter sin hustrus død 1655 ernærede han sig som kedelflikker i Bedford i Bedfordshire, men optrådte samtidig som prædikant. Efter Restaurationen 1660 gik man strengt frem mod nonkonformisterne, og Bunyan blev fængslet.

Da han ikke ville love at ophøre med at prædike, sad han fængslet i seks år, var så en kort tid i frihed, men fængsledes atter og sad i fængsel til 1672. Atter 1675 var han nogle måneder i fængsel, og under dette sidste fangenskab var det vistnok, at han skrev sit mærkelige, allegoriske opbyggelsesskrift The Pilgrim's Progress, en af den kristne kirkes mest udbredte andagtsbøger, udgivet og oversat utallige gange, gentagne gange også til dansk.[1] Efter 1672 virkede han som præst ved den nonkonformistiske kirke i Bedford.

Kilde[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b The Pilgrim's Progress er fra 1678 og har adskillige danske udgaver i de følgende århundreder, bl.a. En Pilgrims Fremgang og En Pilgrims Vandring"John Bunyan" hos Den Store Danske, DSD
  2. ^ Citeret fra versionen på Wikisource : "... I saw a Man cloathed with Raggs ..." fra bogens åbning. Bunyan giver i teksten henvisninger til Lukas 14,33 - ApG 2,37 - Esajas 64,6 - Salmerne 38,5 - Habakuk 2,2 som baggrund for mandens udbrud efter at have læst i bogen : what shall I do?

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]