John Napier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
John Napier

John Napier, almindelig kaldet Neper, laird af Merchiston (15504. april 1617) var en skotsk matematiker og teolog.

Efter at have foretaget en Studierejse i Udlandet, levede Napier på et Landgods i Skotland, optaget dels af Tidens teologiske stridigheder, i hvilke han deltog som lidenskabelig Modstander af katolicismen, dels af sin Syslen med Matematik. Denne sidste blev imidlertid afgjort hans Hovedbeskæftigelse, efter at han 1594 havde opfundet logaritmerne.

Skønt Bürgi omtrent samtidig havde samme idé, blev det udelukkende Napier, der skaffede Logaritmerne Indgang. Hans første Logaritmetavle, der særlig havde trigonometriske Anvendelser for Øje, offentliggjorde han i Logarithmorum canonis descriptio (1614); en Beskrivelse af Tavlens Konstruktion og Beregning har han givet i det efter hans Død udgivne Værk Mirifici Logarithmorum canonis constructio (1619).


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.