John Oswald

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Oswald
Født 1700-talletRediger på Wikidata
EdinburghRediger på Wikidata
Død 14. september 1793Rediger på Wikidata
ThouarsRediger på Wikidata
Nationalitet Skotland
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, filosofRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

John Oswald, (født ca. 1760, død 14. september 1793) var en skotsk filosof, forfatter, digter, social kritiker og revolutionær.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Vi ved i dag meget lidt om Oswalds barn- og ungdom. Han blev født mellem 1755 og 1760 i Edinburgh. Hans far siges at have været ejer af et kaffehus eller være guldsmed.[1] Han kom selv i lære som guldsmed.[2] Det siges at Oswald var autodidakt og lærte sig selv latin og græsk, og senere arabisk.

Oswald i Indien[redigér | redigér wikikode]

Forside af The Cry of Nature, London, 1791. Billedteksten er: "The butcher's knife hath laid low the delight of a fond dam, & the darling of Nature is now stretched in gore upon the ground."

Oswald tjente i den britiske hær som løjtnant i Royal Highland Regiment.[1] Han blev først sendt til den amerikanske revolution og i 1780 til Malabarkysten i Indien. Oswalds møde med hinduistisk vegetarianisme i Indien fik stor indflydelse på hans filosofi, som han beskriver i The Cry of Nature or An Appeal to Mercy and Justice on Behalf of the Persecuted Animals, udgivet i 1791.[2] Den betragtes som et vigtigt værk om vestlig vegetarisme.[3]

Tilbagevenden til Storbritannien[redigér | redigér wikikode]

Oswald kunne nu ikke fortsætte i hæren. Han forlod den og vendte tilbage til Storbritannien i 1783, og begyndte som forfatter og social kritiker, samt redaktør på The British Mercury. Han skrev en skarp polemik til fordel for republikanisme, Review of the Constitution of Great Britain og en anti-religiøs pjece Ranae Comicae Evangelizantes: or the Comic Frogs turned Methodist, hvori han støttede ateisme.[2]

Oswald i Frankrig[redigér | redigér wikikode]

Ved begyndelsen på den franske revolution rejste Oswald i 1789 til Paris og blev en af Jakobinerne. Der pressede han på for at Jakobinerne skulle være mere energiske i deres indblanding i britiske affærer og sagde, at en revolution i England var nødvendig for fred mellem de to nationer. Efter Oswalds ønske kom Jakobinerne i kontakt med en radikal organisation i Manchester. Ifølge nogle rapporter blev Oswald sendt til Irland for at tilbyde fransk støtte til en irsk revolution, men det bar ikke frugt.

I marts 1792 talte Oswald for bevæbning af masserne og begyndte at organisere en lille hær af sans-culottes i Paris. Ved den monarkistiske mod-revolution i La Vendée slog Oswalds hær til mod oprørerne. Oswald døde selv i slaget om Ponts-de-Cee 14. september 1793.

The Cry of Nature[redigér | redigér wikikode]

John Oswald mente som sin samtidige Rousseau, at det moderne samfund er i modstrid med menneskets natur. Oswald skrev i The Cry of Nature or an Appeal to Mercy and Justice on Behalf of the Persecuted Animals, at mennesket fra naturens side er udstyret med nåde og medlidenhed. Hvis alle skulle opleve døden af det dyr de spiste, mente Oswald at vegetarisme ville være langt mere udbredt. Opdelingen af arbejde tillader dog den moderne mand at spise kød uden at opleve tilskyndelsen af hans naturlige følsomhed, mens brutaliseringen af den moderne mand gjorde ham blind for disse følsomheder. Selv om Oswald gav medlidenhed en central plads i sin filosofi og var vegetar, var han ikke pacifist, som kan ses af at han døde i krig under den franske revolution.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Commerce des lumières : John Oswald and the British in Paris, 1790-1793 / David V. Erdman. ISBN 0-8262-0607-7
  • T. F. Henderson, 'Oswald, John (ca. 1760–1793)', Ralph A. Manogue, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004; online, maj 2006

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b "Scottish Regiments: Royal Highland Regiment" Scottish Military – Highland Regiments, af William Melven, M.A., Glasgow
  2. ^ a b c "John Oswale: De Eerst Theoreticus Van De Directe Democratie?" ("John Oswald: Den første teoretiker for Direkte Demokrati?"), af Roger Jacobs, Athene, February 2003. (nederlandsk/hollandsk)
  3. ^ "An Historical Perspective on Being Vegetarian.", af Indira Nathan, Frances Robinson, Lynne Burgess og Allan Hackett, Centre for Consumer Education and Research, Liverpool John Moores University.