Løjtnant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Løjtnant ((fransk): lieutenant, sammensat af lieu for 'sted' og tenir for 'at holde', altså en stedfortræder) er en militær rang.

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Løjtnant (forkortet LT) er den næstlaveste officersgrad i det danske forsvar. Bruges også uformelt om unge politikere, erhvervsfolk o.lign. på vej op ad karrierestigen. Graden indehaves af officerer af reserven samt kadetter på det sidste år af deres uddannelse på Hærens, Søværnets og Flyvevåbnets Officersskole.

I Hæren og i Flyvevåbnet vil en løjtnant få ansvaret for en deling (40 mand) og blev tidligere genindkaldt sammen med resten af delingen.

I Søværnet vil uddannede skibsførere og maskinmestre fra handelsflåden have mulighed for at blive uddannet kontraktofficer og gøre tjeneste som løjtnant. Efter tilfredsstillende tjeneste kan løjtnanten gennemføre GRO 2 og blive udnævnt premierløjtnant[1].

En nyuddannet læge, tandlæge eller dyrlæge vil i Forsvarets Sundhedstjeneste være reserve- (tand-, dyr-)læge af 3. grad og bære løjtnantsdistinktioner[2].

I Hærhjemmeværnet er en løjtnant delingsfører, i Marinehjemmeværnet fartøjsfører og i Flyverhjemmeværnet sektionsfører. Løjtnanter bruges også i stabe (uddannelsesofficer, planlægningsofficer, logistikofficer mm.).

Sammenligning med udlandet[redigér | rediger kildetekst]

I NATO er rangkoden OF-1 tilknyttet Løjtnant og Premierløjtnantgraden.[3] Denne kode tilkendegiver rangforholdet for militære ansatte imellem på tværs af medlemslandene.

Svarer til Second Lieutenant i den britiske hær, Sub-Lieutenant i Royal Navy[4] og Pilot Officer i RAF (selvom man ikke er pilot!)[5].
I Bundesmarine svarer det til Leutnant zur See, og i U.S. Navy svarer det til Ensign[6].

Sekondløjtnant[redigér | rediger kildetekst]

Er den laveste officersgrad i forsvaret og blev i 2009 [7] genindført på de nye officersuddannelser i Danmark, dog ikke i Søværnet. Man opnår graden sekondløjtnant i forbindelse med GRO1, hvilket er grunduddannelse for officerer modul 1. Når GRO1 er overstået er man uddannet delingsfører og opnår derved graden løjtnant. Anden del af officeruddannelsen kaldes GRO 2 – Efter GRO 2 opnår man graden premierløjtnant. Efter GRO 2 sendes man så til funktionsspecifik uddannelse, hvad enten man er kamptrop eller støttetrop, med varierende varighed. Varighed af GRO 1 er 16 måneder og varigheden af GRO 2 er 19 måneder. For at harmonisere graderne i de tre værn, ændrede Søværnet løjtnantsgraden fra én til halvanden snor.

Løjtnanter i litteraturen[redigér | rediger kildetekst]

Virkelige løjtnanter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

De første sekondløjtnanter udnævnt i Flyvevåbnet
Hærens Officersskole – Vi har lavet en ny officersuddannelse

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Forsvarets Rekruttering – Kontraktofficer i søværnet". Arkiveret fra originalen 17. april 2009. Hentet 22. december 2009. 
  2. ^ Bekendtgørelse om militære grader mv. for personel i det militære forsvar 5) løjtnant, reservelæge af 3. grad, reservedyrlæge af 3. grad, reservetandlæge af 3. grad
  3. ^ militaria.lv Stanag 2116
  4. ^ The Royal Navy Badges of Rank
  5. ^ "Royal Air Force – Commissioned Ranks and Badges". Arkiveret fra originalen 6. juni 2011. Hentet 20. december 2009. 
  6. ^ Rank Insignia of Navy Commissioned and Warrant Officers
  7. ^ De første sekondløjtnanter udnævnt i Flyvevåbnet Besøgt 1/5 – 2012
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.