Josef Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Josef Frank (ca. 1960)

Josef Frank (15. juli 1885 i Baden bei Wien, Østrig8. januar 1967) var en østrigsk-svensk arkitekt, designer og professor i arkitektur i New York. Han var en af funktionalismens pionerer.

Frank studerede arkitektur 1908 ved Technische Universität Wien og praktiserede derefter blandt andet hos Bruno Möhring i Berlin. I perioden 1919-25 fungerede Josef Frank som lærer ved Wien Universitet for Anvendt Kunst, hvor han arbejdede med arkitektur og design. Blandt Franks tidlige artitektoniske værker er blandt andet arbejderbebyggelser i Ortmann, Pernitz (1919-1921). I 1927 var han repræsenteret på udstillingen Weissenhofsiedlung i Stuttgart og 1932 var han hovedansvarlig for boligudstillingen Werkbundsiedlung i Wien.

Omkring 1910 begyndte Frank at udvikle og designe møbler og tekstiler, som matchede hans indretningsarkitektoniske idealer. Han kom i kontakt med den svenske designervirksomhed Svenskt Tenns grundlægger Estrid Ericson i slutningen af 1920'erne. Da Frank på grund af sin jødiske oprindelse blev tvunget i landflygtighed i 1933 rejste han til Stockholm. Her arbejdede han først og fremmest med møbel- og boligindretningsdesign og han designede møbler, tapetmønstre og boligtekstiler for Svenskt Tenn i Stockholm.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg