Josjkar-Ola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Josjkar-Ola
Йошкар-Ола Rediger på Wikidata
Josjkar-Olas byvåben Josjkar-Olas byflag
Overblik
Land Rusland Rusland
Borgmester Evgeny Vasilievitj Maslov Rediger på Wikidata
Føderalt distrikt Volga
Økonomisk region Volga-Vjatkas
Republik Marij El
Grundlagt 1584[1] Rediger på Wikidata[2]
Postnr. 424000–424045 Rediger på Wikidata
Telefonkode 8362 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 266.675 (2017)[3] Rediger på Wikidata
 - Areal 100 km²
 - Befolkningstæthed 2.656 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+3 (MSK)
Højde m.o.h. 100 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.i-ola.ru
Oversigtskort
Republikken Marij Els beliggenhed i Rusland
Republikken Marij Els beliggenhed i Rusland

Josjkar-Ola (russisk: Йошкар-Ола; marisk: Йошкар-Ола, tr. Josjkar-Ola) er hovedstad i Republikken Marij El, Rusland med 266.675(2017)[3] indbyggere. Josjkar-Ola blev anlagt som en militær fæstning i 1584[1] Rediger på Wikidata,[2] efter den russiske indtagelse af Marij-området.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Josjkar-Ola betyder rød by i marisk, før 1919 hed byen Tsarjovokoksjajsk (russisk: Царёвококшайск). Mellem 1919 og 1927 hed byen Krasnokoksjajsk (russisk: Краснококшайск), begge opkaldt efter Malaja Koksjaga-floden, der løber gennem byen.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen ligger i det flade område i centalt i Mari-lavlandet, 50 km nord for Volga, på den sydlige grænse af tajgaen i et område med blandet skove, på bredden af floden Malaja Koksjaga, der deler byen i to.

Den bymæssige okrug "Josjkar-Ola by" er beliggende i centralt i Republikken Marij El og 862 km[4] øst for Moskva. Josjkar-Ola bymæssige okrug er på alle sider omgivet af "Medvedevskij rajon". Nord for byen strækker floden Bolsjaja Osjlas flodslette sig, som dels er landbrugsjord og skov mod vest, nordvest og sydøst strækker landbrugsarealer sig, mens områderne mod syd og sydvest for byen er optaget af store skovområder.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Josjkar-Ola har tempereret fastlandsklima med lange kolde vintre og varme somre. Den gennemsnitlige sommer temperatur: +17,2 °C. Den varmeste måned er juli med lufttemperaturer mellem 34 og 38 °C. I efteråret er vejret koldt og vådt med stærke vinde og kraftig regn og mulighed for tidlig frost og sne. Vinter begynder normalt i november mens den koldeste måned er januar. Foråret er generelt køligt og tørt. Den gennemsnitlige årlige nedbør er 548 mm.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Josjkar-Ola blev etableret som en militær fæstning i 1584,[2] efter Zar-Rusland havde indtaget Kasan-khanatet og Marij-området i 1552.

Under Sovjetiden, især efter anden verdenskrig, var byen et regionalt industri- og transportcenter og voksede til dens nuværende størrelse. Sovjetunionens sammenbrud førte til ophør af de fleste produktionsaktiviteter i området. En stor del af byens økonomiske aktivitet var herefter baseret på handlere, der transporterede varer (ofte kopivarer) fra Moskvas markeder til Josjkar-Olas basarer. Den kraftige nedgang i levestandarden førte til udvandring af uddannet arbejdskraft til større byer i Rusland.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.i-ola.ru (fra Wikidata).
  2. ^ a b c Josjkar-Ola bys officielle hjemmeside: Краткая историческая справка (russisk)
    (dansk: ~ Kort historisk baggrund) hentet 28. maj 2017
  3. ^ a b www.gks.ru, hentet 31. juli 2017 (fra Wikidata).
  4. ^ "Йошкар-Ола — столица Республики Марий Эл" (russisk). Администрация городского округа «Город Йошкар-Ола». Arkiveret fra originalen 12. august 2011. Hentet 11. november 2010.
    (dansk: ~ Josjkar-Ola - hovedstaden i Republikken Marij El)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]