Juliette Price

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Juliette Price
Foto: Hansen, Schou & Weller

Elise Juliette Christiane Price (13. august 1831 i København4. april 1906Frederiksberg) var en dansk balletdanser.

Juliette Price var datter af mimikeren Adolph Price og danseren Flora Mathilde Henriette Lewin. Hun var den ældste i en søskendeflok på otte. To af hendes søskende, Sophie og Waldemar Price blev også balletdansere.[1] Født i en slægt af gøglere og kunstnere begyndte Juliette Price allerede at optræde med familien som seksårig. I 1848 blev hun ved faderens mellemkomst optaget på Det Kongelige Teaters balletskole. Hun debuterede allerede året efter i partiet Eliza i Conservatoriet af August Bournonville. I 1851 blev hun udnævnt til solodanser.

Med tiden blev Juliette Price en af Bournonvilles mest fremtrædende solodanserinder, og i en lang række af hans mest berømte balletter er der partier koreograferet specielt til hende. Således for eksempel Eleonore i Kermessen i Brügge (1851), Ragnhild i Brudefærden i Hardanger (1853), Hilda i Et Folkesagn (1854), Senoritaen i La Ventana (1856), Rosa i Blomsterfesten i Genzano (1858) og Rosita i Fjernt fra Danmark (1860).

Da Bournonville i 1855 tog sin afsked som balletmester efter uoverensstemmelser med den nye teaterdirektør, Johan Ludvig Heiberg, fulgte Juliette Price med Bournonville til Wien.[2] Her dansede hun et års tid, men uden at opnå international succes. Hun trak sig tilbage som balletdanser allerede i 1865. Under en opførsel af Kermessen i Brügge gled hun i et blomsterblad og kom til skade med foden. Skaden viste sig at være så alvorlig, at hun var invalideret for livet.

Hun er begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]