Julius Døcker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Julius Døcker
Michael Ancher, Portræt af Julius Døcker
Personlig information
Født 12. januar 1832 Rediger på Wikidata
Aarhus, Danmark Rediger på Wikidata
Død 2. januar 1905 (72 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Operasanger Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Gerhard Julius Frederik Døcker (født i Aarhus 12. januar 1832 - død 2. januar 1905 i København) var dansk isenkrammer, operasanger og stifter af et højskolehjem,

Gift med Actonia Caroline, f. Boesen (1834-1907), datter af stiftsprovst Carl Vilhelm Boesen. Børn: Carl, Svend og Emilie Døcker.

Døcker åbnede i 1857 en isenkræmmerforretning i Vestergade 650[note 1]. Det startede godt for den unge forretningsmand, men pga. krisen gik han allerede i 1859 fallit.

Mens han havde drevet forretning havde Julius Døcker været meget aktiv i Aarhus´ musikforening, og da han efter kuldsejlingen af forretningen tog til København og oplevede Mozarts Don JuanDet kgl. Teater, stod hans ambition udelukkende til kunsten.

Han kom herefter i lærer hos musikeren og komponisten Carl Helsted, og i 1863 kunne han debutere på Det kgl. Teater i titelrollen i operaen Vilhelm Tell. Det blev startskuddet på en karriere ved scenen, der skulle vare frem til 1879. Det var ikke kun sin stemmes baryton Julius Døcker virkede med; også i både skuespillet og balletten blev han anvendt og nåede at spille og synge sig igennem 76 partier og roller i sine 16 år ved teatret.

I 1880 stiftede han et højskolehjem for studerende i København[1], som han drev frem til sin død. Sideløbende fortsatte han med at undervise i oplæsning og deklamation, to kunstformer som han vedblev at turnere med til sine gamle dage.

Kilder og Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Interview i Vort Land og Aarhus Stiftstidende 13.januar 1902.
  • Thomas Overskou: Den Danske Skueplads (1864) (Om Døckers debut).

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ nummeret står i en gammel annonce i Aarhus Stigtstidende : https://aarhuswiki.dk/wiki/Fil:D%C3%B8cker_annonce_1857.jpg

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ runeberg.org hentet 16. januar 2022