Spring til indhold

Juridisk kønsskifte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Juridisk kønsskifte er den proces, en person gennemgår ved at få skiftet CPR-nummer og herved får juridisk status som det køn, de identificerer sig med. Juridisk kønsskifte giver samtidig ret til navneændring til de navne, der er godkendt til det køn, der skiftes status til.

I 1989 gav Danmark som det første land i verden personer af samme køn ret til at indgå registreret partnerskab, og 10 år senere, i 1999, kom loven om juridisk kønsskifte.

370 danskere valgte mellem september 2021 og august 2022 at skifte deres juridiske køn. Det er det højeste antal på et år nogensinde. For hvert år, der går, vælger et tiltagende antal danskere at få ændret det sidste ciffer i deres cpr-nummer og dermed skifte juridisk køn.

Den danske cpr-lovgivning forbyder juridisk kønsskifte for personer under 18 år, men ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har unge under 18 også ret til at få tildelt nyt personnummer, hvis de har gennemgået kønsmodificerende behandling.

Kategori mangler
Denne side hører til i en eller flere kategorier. Kategoriser venligst denne side ved at placere den sammen med lignende emner. Fjern skabelonen efter kategorisering. Bemærk, at kategorier påsat via skabeloner, samt meget generelle kategorier ikke bør betragtes som tilstrækkelige.