Københavns Kommunes Skoleorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

KKSO – Københavns Kommunes Skoleorkester er oprettet 1955 som et harmoniorkester under Københavns Kommunes Musikskole. Orkestrets medlemmer er i alderen 13 til 25 år og tæller (efteråret 2009) ca. 45 medlemmer af begge køn.

Orkestrets historie[redigér | redigér wikikode]

Kurt Christiansen var orkestrets 1. Cornettist fra oprettelsen. Han fortæller:

Københavns Kommunes Skoleorkester blev startet i 1955 af Københavns Kommunes skoledirektion som et tilbud til kommunens folkeskoleelever. Musikundervisningen på de københavnske skoler var stort set begrænset til sangundervisning i klasserne. Instrumentalundervisning forekom næsten ikke, og der var ingen skoleorkestre at rekruttere medlemmer fra. KKSO oprettedes på en grundstamme af en snes musikere fra de mange FDF-orkestre, som fandtes i hovedstaden. Det er FDF's fortjeneste, at Skoleorkestret kom så hurtigt i gang. Kort efter knyttedes professionelle musiklærere til orkestret: Kjeld Hobel, Oscar Sørensen og John Clausen – og de begyndte at oplære nye medlemmer. Viceskoledirektør Otto V. Nielsen var meget aktiv under oprettelsen af orkestret. Han dukkede ofte op til prøverne for at se, hvordan det gik og gjorde en stor indsats for at skaffe bevillinger til instrumenter og undervisning.

Dirigenten[redigér | redigér wikikode]

Orkestrets første dirigent var Peter Deutsch, som var en kendt komponist af underholdnings- og filmmusik og desuden dirigent for Dansk Ungdoms Symfoniorkester. P. D. skrev under flere pseudonymer. Et af orkestrets mest populære numre i de første år var "The Whistling Bobby", som Deutch havde komponeret under pseudonymet Pete Alman. Den blev orkestrets kendingsmelodi, og der er ingen tvivl om, at det lette repertoire, som var valgt fra datidens populære orkestermusik, var stærkt medvirkende til orkestrets popularitet blandt de unge musikere. Programmet for orkestrets første koncert bestod blandt andet af Cancan fra Orfeus i Underverdenen, Melodi i F, arangeret for soloeufonium v. Finn Larsen og De to Trompeter af Hans Peter Nielsen, solister Kurt Christiansen og Søren Emtoft.

Assistenten[redigér | redigér wikikode]

Benny Berthelsen Petersen havde erfaring fra den voksne amatørmusikverdenen og var Peter Deutschs højre hånd og de havde et enormt repertoirekendskab. B.B.P. fungerede som assistent under indstuderingen, var noderegissør og skræddersyede arrangementer til den forhåndenværende besætning, som gennemgik en omfattende udvikling i de første år. Det var B.P.P.'s fortjeneste, at orkestret allerede kort efter starten kunne præsentere et stort og velklingende repertoire. Han skrev smukke og letlæselige noder ud i hånden og præsterede en enorm produktion.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Orkesterprøverne foregik i Korsagerskolens aula – et stort fremskridt fra de små og akustisk helt håbløse gymnastiksale, som drengene var vant til i de FDF-orkestre, som de fleste medlemmer kom fra. Der var desuden rådighed over flere klasselokaler til den individuelle undervisning. Aulaen var i øvrigt tilholdssted for flere større amatørorkestre, som nød godt af dens fremragende akustik, og den blev også benyttet til grammofonoptagelser.

Atmosfæren[redigér | redigér wikikode]

Peter Deutsch var en lille elegant herre med guldindfattede briller, altid velklædt i skræddersyet habit med vest og skinnende blanke sko; en kultiveret gentleman af den gamle skole. Man kunne måske på forhånd have betænkeligheder om, hvorledes hans møde med en flok livlige og temmelig udisciplinerede stenbrounger ville forløbe. Men denne lille mands venlige og smilende væsen virkede totalt afvæbnende på de indimellem ret overstadige unge musikere. Det var tydeligt, at P.D. holdt af at arbejde med børn og unge. Han trivedes med det glade leben og blev behandlet med en i de kredse helt usædvanlig høflighed og nærmest beskyttende omsorg. Han nærede tilsyneladene en ubegrænset tro på, at svære passager i musikken nok skulle komme på plads hen ad vejen, og at musikerne selv havde helt styr på deres fejl, for der blev ikke ofret megen tid på terperi og rettelser. Der hvilede en generel positiv atmosfære over orkestret. De enkelte musikere blev aldrig hængt ud for deres fejl, men blev diskret hjulpet under prøven af Benny Berthelsen eller i en pause af deres lærer.


KKSO begyndte som et ægte pionerarbejde for børn i en kulturelt tørstende kommune. Orkestret var i mange år en selvstændig enhed direkte under kommunen, indtil det i 1991 blev en del af Københavns Musikskole. Da orkestret var størst, talte det 104 medlemmer, og i årenes løb har mange fra musiklivet i hovedstadsområdet fået deres første orkestererfaring i KKSO.

Benny Berthelsen ledede orkestret i 40 år, indtil han i januar 1996 blev afløst af Jonas Viggo Pedersen. Halvandet år efter fik Jonas et stipendium i Finland, og Mike Cholewa overtog dirigentstokken. Mike dirigerede orkestret frem til december 2000, hvorefter den hjemvendte Jonas tog over igen, og har kørt orkestret siden.

Årets gang[redigér | redigér wikikode]

Det første årligt tilbagevendende arrangement i sæsonen er efterårsweekendturen, i september eller oktober. Orkestret lejer en spejderhytte fra fredag til søndag, og øver så meget som tiden tillader, både samlet og gruppevis. Når der ikke er prøve, er der nat-løb, temafest og anden spas. Kort efter weekendturen spiller orkestret koncert, i en kirke eller et andet egnet sted.

Næste faste programpunkt er julekoncerten, som næsten er et heldagsarrangement: Koncert sammen med Juniororkestret, fællesspisning, juletræsdansning og generel julehygge til langt ud på aftenen.

Om foråret er orkestret igen på weekendtur og spiller forårskoncert derefter. I maj deltager det i Musikskolernes Dag i Tivoli sammen med et væld af andre musikskoleelever, og har som hovedregel en eller to koncerter i juni også.

I slutningen af juni/starten af juli tager KKSO på koncerttur. Sommerrejserne er som regel en 10 dages tur til udlandet, i en bus fyldt med instrumenter, koncertuniformer og spilleglæde. I de seneste år har orkestret besøgt Holland & Belgien (1998), Estland & Letland (2000), Italien (2001), Polen (2003), Schweiz (2005), Slovakiet (2007), Slovenien (2009), Tjekkiet (2011), Letland og Litauen (2013) samt Tjekkiet (2015). Orkestret spiller gerne 6-8 koncerter på en tur, på slotspladser og andre seværdige steder, i berømte kirker og koncertsale, eller på gader og torve. KKSO har på flere af rejserne kunnet deltage i nationale eller internationale ungdomsmusikstævner og -festivaler. I Letland spillede det således sammen med 1700 andre unge harmoniorkestermedlemmer til en tv-transmitteret koncert.

Ud over disse faste programpunkter spiller KKSO gerne nogle ekstra koncerter hvor lejligheden byder sig, eventuelt betalte jobs, og deltager i DAO's regionale eller nationale mesterskaber.

Orkesteret har udmærket sig med en guldmedalje ved DM i 3. Division for harmoniorkestre i 2006 & 2008, samt en førsteplads i sin division til "Welt-Jugend-Musikfestival – Zürich" i 2005.

I november 2010 & 2013 spillede orkesteret sig til en sølvmedalje ved DM i 2. division for harmoniorkestre.

Senest har orkestret udmærket sig med en guldmedalje ved DM i 2. Division for harmoniorkestre i 2015.