Kølerfigur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Det flyvende B på en Bentley Arnage.

En kølerfigur er en lille figur, som er fæstnet længst fremme på kølerhjelmen på en bil. Figuren symboliserer normalt bilmærket.

Blandt de mest kendte kølerfiguerer er Spirit of EcstasyRolls-Royce, den tretakkede stjerne i en cirkel på Mercedes-Benz og en jaguarJaguar.

Kølerfigurer var populære fra 1920'erne til og med 1940'erne. Kølerfigurerne var til tider specialfremstillet til kunder, men var ofte specifikke for bilmærket. Efter 1940'erne blev de efterhånden mindre almindelige.

På moderne biler er kølerfigurer sjældne, dels fordi de ikke er moderne, og dels fordi de kan udgøre en fare ved kollisioner med fodgængere. Kølerfigurer har endvidere vist sig at tiltrække tyve og hærværk. På flere moderne biler med kølerfigur er det efterhånden sædvanligt, at kølerfiguren nedsænkes i kølerhjelmen enten ved et tryk på en knap, eller når tændingen tages.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]