Kütahya

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 39°25′N 29°59′Ø / 39.417°N 29.983°Ø / 39.417; 29.983

Udsigt over Kütahya

Kütahya er en by, der ligger i det vestlige Tyrkiet. Kütahya er berømt med deres porcelænsproduktion. Kütahya har 565.884 indbyggere. Kütahyas højde for havet er 971 meter. Der er 11 amter i Kütahya. Det højeste bjerg i Kütahya hedder Muratbjerg, dens højde er 2309 meter og Muratbjerg ligger i Gediz amt. Det varmeste grader om sommeren vil være ca. 35 grader og om vinteren vil der være mindst ca. -12 grader. Kütahya blev opfundet i 3000 års tallet før kristi fødsel. Verdens første børsbygning blev bygget op i Kütahya. Der er mange antik ruin. Oldtids historiefortæller Ezop er født i Kütahya.

Ved alle amter er der Tyrkisk bad. Mennesker fra udlandet kommer her til for at helbredde deres sygdomme. Der findes konfortable hoteller i disse steder.

Generelt er Kütahyas befolkning kunstner. Næsten alle kan keramikmaling. Udover keramikporcelæn kan man bruge det som pynt. Man kan ikke spise mad i keramiktalerkner, fordi der er kemikalier i dem og det er skadelig for sundheden. Der bliver stadigvæk produceret gamle osmaniskrigdomskjoler som har værdig på ca. 10.000 kr.

Midt i Kütahya er der en moske som kun er lavet af keramik, der er ikke en anden moske som kan være magen til den i verden. Desuden midt i byen er der en stor vase med springvand som pynt, den er også lavet med keramik, og det er byens symbol.

Der findes stadigvæk huse fra osmaniskrigdom. En af Kütahyas gade er kun fyldt med osmaniskrigdoms huse, i denne gade kan man finde en restaurant der kun laver Kütahyas retter, en museum med antikt tøj og et keramikmuseum.

Der er en oldgammel tårn i Kütahya, der bliver brugt som restaurant i nutid. Dens indbygning er placeret specielt, indvendig drejer bygning rundt. Dem der sidder i restauranten får mulighed for at se byen fra tårnet alle vegne, imens de sidder ved bordet.

Kütahya har meget stor betydning for dannelse af Den tyrkiske republik, Tyrkiets første præsident Mustafa Kemal Atatürk har givet den første ordre for befrielseskrigen i Kütahya.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]