Kaptajnen fra Köpenick

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kaptajnen fra Köpenick
Kaptajnen fra Köpenick
Personlig information
Født 13. februar 1849 Rediger på Wikidata
Tilsit, Østpreussen
Død 3. januar 1922 (72 år) Rediger på Wikidata
Luxembourg, Luxembourg Rediger på Wikidata
Gravsted Cimetière Notre-Dame Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Bedrager Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kaptajnen fra Köpenick var den arbejdsløse skomager Wilhelm Voigt (født 13. februar 1849 i Tilsit, død 3. marts 1922 i Luxemburg), som opnåede sin berømmelse ved 16. oktober 1906 at udklæde sig som preussisk kaptajn, tage kommando over en gruppe soldater, indtage rådhuset i Köpenick og beslaglægge kommunekassens 4000 mark og 70 pfennig. Han opnåede derimod ikke det, han først og fremmest ønskede, nemlig et særligt pas, som kunne give ham adgang til arbejde. Rådhuset i Köpenick kunne ikke udstede den slags pas. Han blev kort efter arresteret og idømt fire års fængsel. Den tyske kejser, Wilhelm 2. af Tyskland, morede sig så meget over den falske kaptajns bedrift, at han benådede ham efter to år.

Farcen blev set som en levende illustration af den blinde, preussiske respekt for uniformer.

Historien blev siden til et teaterstykke af Carl Zuckmayer, og den er filmatiseret flere gange, bl.a. med Heinz Rühmann i titelrollen. En gang om ugen bliver teaterstykket opført foran det gamle rådhus i Köpenick.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wikimedia Commons har medier relateret til: